Är nöjda med planen om genetisk förstärkning

Naturvårdsverket har utvärderat planen om att förstärka den svenska vargstammen genetiskt via finsk-rysk invandring. Myndigheten konstaterar att delmålen i huvudsak uppfyllts.

tre invandrade vargar har hittills bidragit med sina gener under utvärderingsperioden. Foto: Gettyimages

Planen om genetisk förstärkning av den svenska vargstammen startade 2016 och pågår under fem år. Nyligen gick Naturvårdsverket igenom planen och konstaterar att den varit lyckad.

Ett av delmålen är att minst två invandrade och obesläktade vargar ska överleva och para sig med skandinaviska vargar. Deras valpar ska också överleva tills de är tillräckligt gamla för att själva reproducera sig.

Åtta vargar har vandrat in

Naturvårdsverket meddelar att åtta invandrade vargar har dokumenterats under utvärderingsperioden. Tre av dessa vargar har bidragit med sina gener via reproduktion. Någon större utvärderingen av valparna har inte kunnat genomföras än eftersom valparna är för unga.

– Det är glädjande att merparten av delmålen i planen nu är uppfyllda. Det visar att vår förvaltningsstrategi fungerar säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket i Viltnytt.

Ingen invandrad varg har behövts flyttas, en åtgärd myndigheten haft i beredskap. Däremot har Naturvårdsverket betalat Sameting och berörda länsstyrelser 14, 6 miljoner kronor för insatser kopplade till invandrade vargar under perioden.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼