Jaktnyheter

”Är jägare en särskilt hotfull grupp?”

De senaste årens bryska polisinsatser mot jägare behandlas på ledarplats i Dalarnas Tidningar. Foto: Gettyimages, montage

Är jägare en särskilt hotfull grupp? Det frågar sig Dalarnas Tidningar på sin ledarsida, med anledning av polisens stora insatser mot jägare de senaste åren.

"}}

Det är Gustav Ericsson, ledarskribent på Dalarnas Tidningar, som i en krönika på ledarsidan i papperstidningen skriver om de senaste årens massiva polisinsatser mot jägare.

”En process som började med att skogsindustrimannen hämtades med insatsstyrkan och häktades i en månad, misstänkt för illegal jakt på varg – och slutade med att åklagaren tvingades backa från flera av anklagelserna. En enig domstol friade sedan de åtalade i den så kallade ”jaktbrottshärvan” på samtliga punkter”, skriver Gustav Ericsson.

Räknar upp insatser

Han fortsätter med att räkna upp polisinsatsen mot åtta jaktkompisar i Orsa, tillslaget mot två misstänkta fågeljägare i Rättvik och Lillhärdal och konstaterar att Jägareförbundet vill tala med socialdemokratiske ministern Mikael Damberg om saken.

”Tycker staten att jägare är en särskilt hotfull grupp? Vad ligger i sådana fall bakom den bedömningen?”
Inrikesminister Mikael Damberg (S) behöver ta allvarligt på den ökade oron i svenska jägarkåren om polisens oproportionerligt kraftfulla agerande”, skriver Gustav Ericsson i Dalarnas Tidningar.