Äntligen licens – över 100.000 kronor har det kostat

Det har tagit lång tid, envishet och en stor nypa kämparanda men nu har äntligen Tobias Lindgren fått vapenlicensen för sin Tikka T3 Tac A1.

Efter att ha stridit i domstolar i flera år har Tobias Lindgren nu fått licens på sin Tikka T3 Tac A1. Foto: Privat

Högsta Förvaltningsdomstolen har fortfarande inte gett prövningstillstånd för Polismyndighetens överklagan. Inte heller har de godkänt kravet på inhibition vilket betyder att Kammarrättens beslut gäller tills vidare.

Tobias Lindgren i Umeå har kämpat i flera år för att få licens på en Tikka T3 Tac A1. Det här betyder det att han nu faktiskt kan andas ut, licensen är i hamn och bössan kan hämtas ut.

– Det känns mäktigt. Och det är en vinst i sig oavsett vad Högsta Förvaltningsdomstolen kommer fram till, säger han.

Smidig i skogen.

Kostnad: 100 000 kronor

Prislappen för Tobias Tikka lär landa på över 100 000 kronor med alla advokatkostnader inräknat.

– Jag hade kunnat köpa en dyr Blaser, men då hade jag å andra sidan inte fått en vikbar kolv, säger Tobias och skrattar.

Faktum är att den vikbara kolven är mycket efterlängtad. Tobias har skidat efter tjädertuppar ett flertal gånger nu i januari och stört sig på att ljuddämparen från hans gevär stött i grenar och fastnat i vegetationen.

– Det har varit rejäla besvär faktiskt, säger han.

Joakim Norenhag, vapenjurist på Rikspolisstyrelsen, säger att polisen inte har någon grund att neka vapenlicens för det aktuella vapen, eftersom Kammarrättsdomen gäller tills vidare.

– Rätts nord som handlägger ärendet kontaktade oss om hur de ska agera och vi kan inte göra på något annat sätt än att bevilja licensen, konstaterar Norenhag.

Domen kan inte ändras

Kan licensen komma att dras tillbaka om Högsta Förvaltningsdomstolen kommer fram till ett annat beslut än Kammarrrätten?

– Nej. Finns ett domstolsbeslut som gynnar den enskilde kan det inte ändras efteråt. Ett nytt beslut från Högsta Förvaltningsdomstolen, som vi hoppas på eftersom lagmannen i Kammarrätten var oenig med de övriga, ändrar inte detta faktum. Det är ingen grund för ett återkallande, svarar Joakim Norenhag.

Han hoppas att Högsta Förvaltningsdomstolen ger prövningstillstånd.

– Polismyndigheten styrs av lagen och vi rättar in oss i ledet, men jag hoppas Högsta Förvaltningsdomstolen tar upp ärendet så vi får ett vägledande beslut inför framtiden, säger Joakim Norenhag.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser