Antiskall-halsbandet förstörde gråhunden!

Ingemar Larsson från Alingsås har blivit en älghund fattigare. För att få bukt med hundens konstanta skällande i hundgården provade Ingemar ett ”antiskall-halsband”. Nu törs inte Milton skälla älg längre.Ett ”antiskall-halsband” skulle hålla Ingemar Larssons gråhund Milton tyst om nätterna. Men halsbandet som skulle bli lösningen på ett problem skapade i stället ett helt nytt. På några få veckor slutade älghunden helt att skälla. – Han står helt tyst vid älgen. Jag har förlorat en jakthund, säger Ingemar Larsson, Alingsås.

Gråhunden Milton gick två jaktsäsonger med goda resultat. I skogen sökte han upp älgen och skällde stånd­skall i timmar. Husse Ingemar Larsson var mer än nöjd med sin första älghund.
– Han var jättefin, men jag irriterade mig på att han stod hemma i hundgården och gafflade dag som natt. Det spelade ingen roll hur mycket jag sa till honom, berättar Ingemar.
Efter att han diskuterat problemet med andra hundägare trodde Ingemar att han funnit en lösning i ett så kallat antiskall-halsband. Ett halsband med en dosa som sprutar ut en citrondoft varje gång hunden skäller.
– Hunden får citronvattnet rakt på nosen. I början skällde han förvånat och tystnade snabbt, tills han kom på hur det fungerade. Det luktade citron i hela hundgården, säger Ingemar Larsson.

Ofarlig?
img_0675.jpgPå marknaden finns det just nu flera modeller av antiskall-halsband. Det finns modeller med inspelade röstkommandon som utlöses av skall, de som väcker obehag genom vibrationer eller ultraljud, samt det som Ingemar använde, med citronspray. Produkten beskrivs som helt ofarlig för hunden.
– Jag hade inte en aning om vilka konsekvenser det skulle få. Det här hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger Ingemar Larsson.
Ingemar som använde antiskall-halsbandet i intervaller  förlorade en jakthund på bara några veckor.
Flera försök gjordes för att uppmuntra hunden att skälla igen och Ingemar släppte honom i skogen utan hundpejl, som  på­minner om antiskall-hals­bandet, men resultatet förblev oförändrat.
– Hunden säger ingenting, han står bara tyst vid älgen, helt klart en negativ beteendeförändring.

Omedveten om riskerna
Det är enligt lag förbjudet att använd elhalsband för att tysta skällande hundar eller vid dressering, men med nya produkter och lösningar kommer nya problem. Trots att antiskall-halsbandet diskuteras friskt verkar få vara medvetna om riskerna. När det handlar om en brukshund som förväntas skälla i sitt användningsområde bör man tänka efter en extra gång.
– Det är så tråkigt. Milton är en mycket sympatisk hund. Han är lättränad och fin i skogen… Man tror inte att det ska finnas sådana risker när hunden är näs­tan tre år och redan injagad. Men nu är jag en bitter erfarenhet rikare, säger Ingemar Larsson. •

Fakta:
• Antiskall-halsbanden finns med olika funktioner. Det finns in­spe­l­ningsbara halsband, där skallet utlöser en kommandoröst.
• Andra sorter vibrerar eller  verkar genom ultraljud.
• Citrondoftsvarianten är ett halsband som man fyller med  en spray.
• De finns även halsband som endast sprutar ut vatten, så att obehag inte förknippas med till exempel citrondoft.
• Antiskall-halsbanden kostar cirka tusen kronor. Det finns även djuraffärer som hyr ut halsband.
Text och foto: Kajsa Gustavsson

AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser