Antiskall-halsbandet förstörde gråhunden!

Ingemar Larsson från Alingsås har blivit en älghund fattigare. För att få bukt med hundens konstanta skällande i hundgården provade Ingemar ett ”antiskall-halsband”. Nu törs inte Milton skälla älg längre.Ett ”antiskall-halsband” skulle hålla Ingemar Larssons gråhund Milton tyst om nätterna. Men halsbandet som skulle bli lösningen på ett problem skapade i stället ett helt nytt. På några få veckor slutade älghunden helt att skälla. – Han står helt tyst vid älgen. Jag har förlorat en jakthund, säger Ingemar Larsson, Alingsås.

Gråhunden Milton gick två jaktsäsonger med goda resultat. I skogen sökte han upp älgen och skällde stånd­skall i timmar. Husse Ingemar Larsson var mer än nöjd med sin första älghund.
– Han var jättefin, men jag irriterade mig på att han stod hemma i hundgården och gafflade dag som natt. Det spelade ingen roll hur mycket jag sa till honom, berättar Ingemar.
Efter att han diskuterat problemet med andra hundägare trodde Ingemar att han funnit en lösning i ett så kallat antiskall-halsband. Ett halsband med en dosa som sprutar ut en citrondoft varje gång hunden skäller.
– Hunden får citronvattnet rakt på nosen. I början skällde han förvånat och tystnade snabbt, tills han kom på hur det fungerade. Det luktade citron i hela hundgården, säger Ingemar Larsson.

Ofarlig?
img_0675.jpgPå marknaden finns det just nu flera modeller av antiskall-halsband. Det finns modeller med inspelade röstkommandon som utlöses av skall, de som väcker obehag genom vibrationer eller ultraljud, samt det som Ingemar använde, med citronspray. Produkten beskrivs som helt ofarlig för hunden.
– Jag hade inte en aning om vilka konsekvenser det skulle få. Det här hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger Ingemar Larsson.
Ingemar som använde antiskall-halsbandet i intervaller  förlorade en jakthund på bara några veckor.
Flera försök gjordes för att uppmuntra hunden att skälla igen och Ingemar släppte honom i skogen utan hundpejl, som  på­minner om antiskall-hals­bandet, men resultatet förblev oförändrat.
– Hunden säger ingenting, han står bara tyst vid älgen, helt klart en negativ beteendeförändring.

Omedveten om riskerna
Det är enligt lag förbjudet att använd elhalsband för att tysta skällande hundar eller vid dressering, men med nya produkter och lösningar kommer nya problem. Trots att antiskall-halsbandet diskuteras friskt verkar få vara medvetna om riskerna. När det handlar om en brukshund som förväntas skälla i sitt användningsområde bör man tänka efter en extra gång.
– Det är så tråkigt. Milton är en mycket sympatisk hund. Han är lättränad och fin i skogen… Man tror inte att det ska finnas sådana risker när hunden är näs­tan tre år och redan injagad. Men nu är jag en bitter erfarenhet rikare, säger Ingemar Larsson. •

Fakta:
• Antiskall-halsbanden finns med olika funktioner. Det finns in­spe­l­ningsbara halsband, där skallet utlöser en kommandoröst.
• Andra sorter vibrerar eller  verkar genom ultraljud.
• Citrondoftsvarianten är ett halsband som man fyller med  en spray.
• De finns även halsband som endast sprutar ut vatten, så att obehag inte förknippas med till exempel citrondoft.
• Antiskall-halsbanden kostar cirka tusen kronor. Det finns även djuraffärer som hyr ut halsband.
Text och foto: Kajsa Gustavsson

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser