Ansöker om vargjakt

Karlstad (JJ) tre jaktvårdskretsar i Värmland har ansökt hos Naturvårdsverket om vargjakt kommande vinter.

Karlstad-Hammarö har ansökt om licensjakt och kretsarna i Torsby och Norra Ny vill ha skyddsjakt. Hammarökretsen skriver i sin ansökan att man med jakten på varg vill minska angreppen på tamboskap och hejda vargens utbredning mot tätbebyggda områden. Jägarna vill även stabilisera stammen med två föryngringar per år samt skapa en jägarkår med kunskaper av vargjakt.
Kretsarna i Torsby och Norra Ny anser att vargstammen är för stor och att man vill minska vargarnas härjningar bland tamboskap och befolkningens oro. Naturvårdsverket har begärt in yttranden om vilka skadeförebyggande åtgärder som vidtagits och vilka skador vargarna förorsakat.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser