Anser skottpengar kontraproduktivt

Svenska Jägareförbundet har lämnat in sitt yttrande på Livsmedelsverkets förslag om förenklad hantering av vildsvin och förbundet är i stor sett positiva även om de menar skottpremier inte bidrar till minskad population.

Svenska Jägareförbundet anser inte att premier ska betalas ut när vildsvin levereras till vilthanteringsanläggningar. Arkivfoto: Per Jonson

Livsmedelsverkets förslag om hantering av vildsvinskött kan göra processen från skott till tallrik både mindre kostsam och enklare hanteringsmässigt för jägare. Svenska Jägareförbundet är positiva till förslaget och ställer sig bakom idén om subventionerade trikin- och cesiumprov.

Däremot är Svenska Jägareförbundet kritisk till införande av skottpremier som anges i Livsmedelsverkets förslag.

I yttrandet hänvisar förbundet till bland annat Finland, där skottpremier på mårdhund, i stället för att minska beståndet fick mårdhundspopulationen att öka.

Försök med skottpengar på mårdhunden i Finland påskyndande spridningen av arten då den började farmas för att tjäna pengar på premien.

Svenska Jägareförbundet tycker också det är rimligt att antalet årsgrisar som får säljas privat av utbildade jägare höjs från Livsmedelsverkets förslag på sju till tio stycken.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼