Anser skottpengar kontraproduktivt

Svenska Jägareförbundet har lämnat in sitt yttrande på Livsmedelsverkets förslag om förenklad hantering av vildsvin och förbundet är i stor sett positiva även om de menar skottpremier inte bidrar till minskad population.

Svenska Jägareförbundet anser inte att premier ska betalas ut när vildsvin levereras till vilthanteringsanläggningar. Arkivfoto: Per Jonson

Livsmedelsverkets förslag om hantering av vildsvinskött kan göra processen från skott till tallrik både mindre kostsam och enklare hanteringsmässigt för jägare. Svenska Jägareförbundet är positiva till förslaget och ställer sig bakom idén om subventionerade trikin- och cesiumprov.

Däremot är Svenska Jägareförbundet kritisk till införande av skottpremier som anges i Livsmedelsverkets förslag.

I yttrandet hänvisar förbundet till bland annat Finland, där skottpremier på mårdhund, i stället för att minska beståndet fick mårdhundspopulationen att öka.

Försök med skottpengar på mårdhunden i Finland påskyndande spridningen av arten då den började farmas för att tjäna pengar på premien.

Svenska Jägareförbundet tycker också det är rimligt att antalet årsgrisar som får säljas privat av utbildade jägare höjs från Livsmedelsverkets förslag på sju till tio stycken.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.
ANNONS ▼

Annonser