Anser skottpengar kontraproduktivt

Svenska Jägareförbundet har lämnat in sitt yttrande på Livsmedelsverkets förslag om förenklad hantering av vildsvin och förbundet är i stor sett positiva även om de menar skottpremier inte bidrar till minskad population.

Svenska Jägareförbundet anser inte att premier ska betalas ut när vildsvin levereras till vilthanteringsanläggningar. Arkivfoto: Per Jonson

Livsmedelsverkets förslag om hantering av vildsvinskött kan göra processen från skott till tallrik både mindre kostsam och enklare hanteringsmässigt för jägare. Svenska Jägareförbundet är positiva till förslaget och ställer sig bakom idén om subventionerade trikin- och cesiumprov.

Däremot är Svenska Jägareförbundet kritisk till införande av skottpremier som anges i Livsmedelsverkets förslag.

I yttrandet hänvisar förbundet till bland annat Finland, där skottpremier på mårdhund, i stället för att minska beståndet fick mårdhundspopulationen att öka.

Försök med skottpengar på mårdhunden i Finland påskyndande spridningen av arten då den började farmas för att tjäna pengar på premien.

Svenska Jägareförbundet tycker också det är rimligt att antalet årsgrisar som får säljas privat av utbildade jägare höjs från Livsmedelsverkets förslag på sju till tio stycken.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser