Anrik lerduvefabrik slukades av lågorna i våldsam brand

Herrljunga (JJ) Super Star lerduvor i Herrljunga brann i går kväll ner i en omfattande brand. Fabriken totalförstördes och ägaren Jan-Åke Bengtsson kunde se sitt livsverk gå upp i rök.

Super Star lerduvor med årlig produktion över 30 000 lerduvor brann i går kväll ner till grunden. Foto: Gettyimages/montage

Vad som orsakade branden är fortfarande inte säkerställt. Både lokal och inrest brandkår fick hjälpas åt för att elden inte skulle kunna sprida sig. Fabriken gick inte att rädda.

Även lantbrukare deltog i släckningsarbetet genom att köra runt och bevattna med konstgödselspridare längs med vägarna för att elden inte skulle få fäste i omkringliggande skog.

Fabriken grundades 1975. Jan-Åke Bengtsson har en historia som mycket duktig skeetskytt och bestämde sig för att börja tillverka egna lerduvor.

Till Expressen berättar han om känslorna när det stod klart att fabriken inte gick att rädda.

– Det är hemskt. Fruktansvärt. Nu är det nog slut med verksamheten. Vi har så speciella maskiner som vi tillverkat själva att jag inte tror att det går att starta om, säger han.

I fabriken tillverkades  30 – 40 miljoner lerduvor varje år.

Fakta Super star Lerduvor

Super Star var den första lerduvetillverkaren som introducerade spräckmarkeringar undertill på lerduvan vilket gav en betydligt förbättrade splittrings egenskaper. Super Star var också en av de första att införa räfflor för högre friktion mot kastarmen som garanterade maximal rotation och splittring samt stabil flyktbana.

Designen används idag av de flesta tillverkare på marknaden.

 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Annonser