Anrik lerduvefabrik slukades av lågorna i våldsam brand

Herrljunga (JJ) Super Star lerduvor i Herrljunga brann i går kväll ner i en omfattande brand. Fabriken totalförstördes och ägaren Jan-Åke Bengtsson kunde se sitt livsverk gå upp i rök.

Super Star lerduvor med årlig produktion över 30 000 lerduvor brann i går kväll ner till grunden. Foto: Gettyimages/montage

Vad som orsakade branden är fortfarande inte säkerställt. Både lokal och inrest brandkår fick hjälpas åt för att elden inte skulle kunna sprida sig. Fabriken gick inte att rädda.

Även lantbrukare deltog i släckningsarbetet genom att köra runt och bevattna med konstgödselspridare längs med vägarna för att elden inte skulle få fäste i omkringliggande skog.

Fabriken grundades 1975. Jan-Åke Bengtsson har en historia som mycket duktig skeetskytt och bestämde sig för att börja tillverka egna lerduvor.

Till Expressen berättar han om känslorna när det stod klart att fabriken inte gick att rädda.

– Det är hemskt. Fruktansvärt. Nu är det nog slut med verksamheten. Vi har så speciella maskiner som vi tillverkat själva att jag inte tror att det går att starta om, säger han.

I fabriken tillverkades  30 – 40 miljoner lerduvor varje år.

Fakta Super star Lerduvor

Super Star var den första lerduvetillverkaren som introducerade spräckmarkeringar undertill på lerduvan vilket gav en betydligt förbättrade splittrings egenskaper. Super Star var också en av de första att införa räfflor för högre friktion mot kastarmen som garanterade maximal rotation och splittring samt stabil flyktbana.

Designen används idag av de flesta tillverkare på marknaden.

 

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser