Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Hundägaren var på väg ned mot Bergsjön när en varg tog hennes cocker spaniel. Karta: Google Maps

Angreppet ska ha inträffat i Vallentuna kommun, i Kårsta som ligger på västra sidan om E18. Det är den sida om vägen där en vargtik konstaterats ha dödat får för ett par veckor sedan.

Hundägaren var på promenad i ett skogsområde strax söder om Kårsta och gick ut med en stig som leder ned mot Bergsjön.

Hunden, en cocker spaniel, var lös men hundägaren uppger att hon befann sig i hundens absoluta närhet, på bara någon meters avstånd.

– Vargen ska ha hoppat fram och tagit hunden och sprungit till skogs med den, säger Mikael Pettersson, befäl vid regionledningscentralen vid Stockholmspolisen.

Letar efter spår

Han ringde länsstyrelsens besiktningsman som var på väg till jobbet och denne åkte direkt till Kårsta. Just nu letar både polisen och länsstyrelsens personal efter spår på platsen där attacken inträffade.

– Det är poliser och folk med hundar här, berättar en anställd på skolan i Kårsta som ligger alldeles intill platsen för attacken.

Det är den tredje sällskapshunden på kort tid som attackeras av varg i det gamla Rialareviet. Dessutom har sju får och andra tamdjur dödats.

Länsstyrelsen övervägde förra veckan skyddsjakt. Läget förändrades dock i fredags kväll då svar på DNA-analyser visade att det rör sig både en vargtik och en varghane i området. Nu är länsstyrelsens plan att kartlägga skadebilden och vargarnas rörelsemönster närmare.

Jaktjournalen skrev om det här och här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser