Ännu en genetiskt ”viktig” varg konstaterad

Svartå (JJ) Ytterligare en genetiskt "viktig" varg har konstaterats i ett nytt revir. Den håller till precis på gränsen mellan Värmland, Örebro och Västra Götaland och är en direkt avkomma till en invandrad varg.

En direkt avkomma till en invandrad varg revirmarkerar tillsammans med en vargtik i trakterna av Åtorp. Karta: Hitta.se

Varghanen har slagit sig ihop med en vargtik i trakterna av Svartå, som ligger cirka 25 kilometer söder om Degerfors. Vargarna revirmarkerar och det betyder att det inte är osannolikt att de får valpar i vår.

Hanen är en direkt avkomma till den invandrade Galvenhanen, som höll till i tre-fyra olika revir i Hälsingland men nu tros vara död. Han uppskattas ha blivit tolv år gammal.

Tiken i det nya reviret kommer från Aspafallet, ett revir som delas av Örebro län och Västmanland.

Betraktas som ytterst viktig

Den nyupptäckta hanen är en så kallad F1:a och betraktas därför som ytterst viktig för den svenska vargstammen.

– Han konstaterades först ensam i Västra Götaland. Vi fann spillning efter honom väldigt sent på spårningssäsongen och då hade han slagit sig ihop med tiken i trakterna av Åtorp, säger Per Ahlqvist, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Örebro län.

De båda vargarna är spårade i Örebro och Värmlands län men Per Ahlqvist håller för sannolikt att vargparet också kommer att röra sig in i Västra Götaland.

Vill ha nytt revirnamn

Reviret kallas i dag för Stormossen men i namnfrågan jobbar Per Ahlqvist för en förändring.

– Det finns hur många Stormossen som helst i Sverige. Jag vill att det ska heta Letälven. Den rinner mellan sjön Möckeln i Karlskoga och sjön Skagern, säger Per Ahlqvist.

Det finns i dag tre revir i Skandinavien där det produceras så kallade F1:or. Det är norska Kynna, Tiveden i Örebro län och Tunturi i norra Dalarna.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser