Ännu en genetisk värdefull varg hittad

Stockholm (JJ) En varg från den finsk-ryska populationen har identifierats i Dalarnas län, via insamlade DNA-prover, rapporterar Naturvårdsverket.

En ny genetiskt värdefull varg har identifierats i Tunturireviret, norr om Orsa. Länsstyrelsens personal börjar nu spåra i området för att se hur långt reviret sträcker sig.

Proven gav mycket bra resultat och visade på förekomsten av flera genetiska varianter som varken påträffats bland vargar födda i Skandinavien eller bland immigranter som tidigare fått valpar i Skandinavien, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Då Naturvårdsverket i dag inte vet var vargen uppehåller sig anser de att det mycket viktigt att beslut om eventuell skyddsjakt föregås av insamling av spillning eller urin.  Genom DNA analys kan man utesluta att det inte är den genetiskt viktiga vargen som uppehåller sig i området.

Naturvårdsverket har informerat alla länsstyrelser om att en genetiskt viktig varg finns i Sverige eftersom vargar kan gå långa sträckor på kort tid.

Den nya upptäckten är den andra genetiskt värdefulla vargen som upptäckts på relativt kort tid. Den första som upptäcktes strax för jul sköts efter en kort tid i Trysil efter att den vandrat över gränsen till Norge.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser