Ännu en genetisk värdefull varg hittad

Stockholm (JJ) En varg från den finsk-ryska populationen har identifierats i Dalarnas län, via insamlade DNA-prover, rapporterar Naturvårdsverket.

En ny genetiskt värdefull varg har identifierats i Tunturireviret, norr om Orsa. Länsstyrelsens personal börjar nu spåra i området för att se hur långt reviret sträcker sig.

Proven gav mycket bra resultat och visade på förekomsten av flera genetiska varianter som varken påträffats bland vargar födda i Skandinavien eller bland immigranter som tidigare fått valpar i Skandinavien, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Då Naturvårdsverket i dag inte vet var vargen uppehåller sig anser de att det mycket viktigt att beslut om eventuell skyddsjakt föregås av insamling av spillning eller urin.  Genom DNA analys kan man utesluta att det inte är den genetiskt viktiga vargen som uppehåller sig i området.

Naturvårdsverket har informerat alla länsstyrelser om att en genetiskt viktig varg finns i Sverige eftersom vargar kan gå långa sträckor på kort tid.

Den nya upptäckten är den andra genetiskt värdefulla vargen som upptäckts på relativt kort tid. Den första som upptäcktes strax för jul sköts efter en kort tid i Trysil efter att den vandrat över gränsen till Norge.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼