Ännu en död varg hittad

Inavel och tjuvjakt är det största hotet mot vargstammen enligt forskarna. Men varje år dör flera vargar i rävskabb. I veckan har två skabbangripna vargar hittats döda, i onsdags utanför Kornsjö i Dalsland och fler skabbangripna vargar har observerats.

Tidigt i veckan hittades en skabbangripen varg död utanför Munkedal i Bohuslän, ett par dagar senare hittades ytterligare en skabbangripen varg död utanför Kornsjö i Dalsland nära Norska gränsen. Polisen i Kristinehamn, Värmland, har nyligen också mottagit anmälan om en svårt skabbangripen varg utanför stan.
– Det är märkligt att forskarna bara pratar om inavel och tjuvjakt som anledning av att vargar dör.
De vill misskreditera jägarna och få tillstånd utplantering av varg för att häva den påstådda inaveln.
I själva verket dör många vargar i rävskabb, hävdar Sten Berglund, Ulricehamn.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser