Andreas kan tacka grävlingens känsla för ordning och reda

Borlänge (JJ) I slutet av oktober grytade Andreas Larssons tyskterriertik Asta. Hunden kom upp efter en timma men inte pejlhalsbandet. Tur då att grävlingar gillar att hålla det snyggt och prydligt i sitt gryt. Nu i helgen kunde halsbandet hämtas ett par meter utanför öppningen.

Tredje gången gillt! Andreas återfann sin pejl efter nio månader. Foto: Privat

– Jag åkte ju ändå på att köpa ett nytt i höstas, säger Andreas Larsson och skrattar.

Det var under älgjakt som hans tyska jaktterriertik fick för sig att gryta.

– Det hade gått trögt ett tag och helt plötsligt fick jag frågetecken på pejlen. Jag visste ju att hon gillar gryt så det var bara att gå dit och vänta. Efter en timme kom hon men då saknades halsbandet.

Till historien hör att Andreas vid det här laget är relativt luttrad. Det är nämligen tredje gången hunden gått i gryt och kommit ut utan pejlhalsband.

– Alla tre gångerna det hänt har halsbandet återfunnits. De två första gångerna hittade min kompis Jonas Edman halsbandet efter några månader. Denna gång var det jag själv som hittade det.

Andreas misstänker att det är grävlingen själv som burit ut det.

– De är ordningssamma djur som till skillnad från räven gillar att ha det snyggt och prydligt. Det ser man ju också när man jämför hur det ser ut utanför räv- och grävlinggryt.

Till hösten finns en återigen överhängande risk att historien upprepar sig och Andreas kommer därför se till att ha halsbandet, precis som tidigare, är rätt löst fäst på hunden.

– Det är betydligt bättre att halsbandet blir kvar nere i grytet än att hunden blir kvar, säger han.

 

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser