Amerikanska vargar har flyttat in i Särna

Två vargar på över 80 kilo har dykt upp i ett varghägn i Dalarna. Ägaren menar att de köptes i USA men länsstyrelsen har inte gett tillstånd för hägnet och vet ännu inte varifrån vargarna kommer.
En av vargarna i hägnet i Dalarna. Vid fototillfället ska den varit 9 månader gammal och vägt 80 kilo. Foto: Detlef Herche/Facebook

En av vargarna i hägnet i Dalarna. Vid fototillfället ska den varit 9 månader gammal och vägt 80 kilo. Foto: Detlef Herche/Facebook

Detlef Herche kommer ursprungligen från Tyskland, men bor numer i Öjvallsberget utanför Särna i Dalarna. Tillsammans med sin fru driver han Älgpark och Huskyfarm där de kör slädhundsturer eller visar upp getter, älgar och renar i hägn – framför allt för tyska turister.

Men sedan förra året har han utökat parken med ett varghägn. På Facebook visar han upp de två vargarna Taruk och Nana, och enligt Detlef Herche vägde Taruk 80 kilo i januari när den var 9 månader gammal. Då ska den ha bott i hägnet i tre månader sedan den, enligt Detlef, importerats från USA.

– Jag sökte på internet och hittade en man i Lappland som åkte över till USA och hämtade vargarna, säger han. Det är 100 procent amerikanska vargar.

Vargforskaren Olof Liberg har fått se bilder på vargarna.

– Det ser absolut ut som en varg – mycket varglik. Jag ska visa detta för mina kollegor, säger han.

Ägaren Detlef Herche visar stolt upp sina vargar på Facebook. Foto: Detlef Herche/Facebook

Ägaren Detlef Herche visar stolt upp sina vargar på Facebook. Foto: Detlef Herche/Facebook

Inga problem med tillstånd

Exakt vilken del av USA som vargarna kommer ifrån vet inte Detlef, men enligt honom behövde de inte sitta i karantän. Och trots att det inte var helt lätt med alla tillstånd säger han att han till slut fick genomföra sin dröm om att ha vargar i hägn i Dalarna.

– Du behöver minst 2000 kvadratmeter hägn, men annars berättar länsstyrelsen om hur högt staket du behöver och allt annat. Sen är det inga problem, det gick ganska bra.

Detlef berättar också att det inte spelar någon roll för länsstyrelsen vilken typ av vargar han valt att ha i hägn.

Länsstyrelsen inte nöjd

På Länsstyrelsen i Dalarna håller man inte med om Detlefs bild av situationen. Carina Nordlander jobbar med tillstånd för att visa upp vilda djur, och enligt henne finns det inget tillstånd för vargarna i Öjvallsberget.

– De har inte sökt de tillstånd som behövs, men det här är helt ny information. Vi har sökt honom upprepade gånger, men jag har informationen att det ska vara varghundar, alltså inte 100 procent varg.

Exakt hur det förhåller sig med vargarna i hägnet vet alltså inte länsstyrelsen ännu. Först när ansökan från Älgpark och Huskyfarm i Öjvallsberget är komplett kan länsstyrelsen utreda vargarnas ursprung och uttala sig om de kan godkänna hägnet. Länsstyrelsen behöver ha ursprung på djuren för att försäkra sig om att det inte är djur födda i det vilda.

Daniel Sanchez
0300-30621

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼