Amerikansk Garminpejl återkallas

Kungsbacka (JJ) En amerikansk version av Garmins T5 hundenhet som importerats och sålts i Sverige måste återkallas. Det kräver i alla fall Post och Telestyrelsen. Halsbandet sänder på samma frekvens som försvarsmakten använder, vilket är olagligt.

En amerikansk importerad version av hundenheten T5 säljs i Sverige. Den sänder på samma frekvens som försvaret och är olaglig. Arkivfoto: Per Jonson

Post och Telestyrelsen (PTS) har testat utrustningen och funnit att den sänder på radiofrekvenser som används av Försvarsmakten. Vid test tillsammans med Försvarsmakten konstaterade PTS en störning av radioanvändningen i en radie av 18 kilometer.

USA versionen av utrustningen är konstruerad på så sätt att den inte ska fungera vid användning utanför USA. Den utrustning PTS köpt av importören och undersökt har dock i något led modifierats. Detta visar att det inte är av misstag eller okunskap som den icke godkända USA-versionen sålts i Sverige.

PTS har därför i dag beslutat om försäljningsförbud av utrustningen samt att importören ska återkalla såld utrustning och lämna den till PTS för destruktion.

Fortsatt användning av den förbjudna hundenheten kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader.

Magnus Mårlind, jaktansvarig på Garmin Sweden menar att företaget gör att för att stävja den här sortens problem.

– Vår strävan är att göra rätt i varje land vi jobbar i och köper man en Garmin pejl från en välkänd återförsäljare ska man kunna känna sig trygg. Är man osäker på den produkt man köpt så kan man alltid ringa vår support och uppge serienumret, säger han.

 

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser