Altay Silver Synthetic -Turkisk halv automat med slugpipa

När den turkiska vapentillverkaren Akkar kommer på tal ser de flesta jägare och skyttar en aning frågande ut. Den turkiska vapentillverkaren är inte så välkänd i Sverige men med tanke på att tillverkningsvolymen omfattar nära 100 000 hagelbössor per år kommer företaget att ta marknadsandelar även här.

Turkiet sammankopplas mera med bad och solresor än med vapentillverkning i någon större skala. Akkar Silah Sanayi, som vapentillverkarens fullständiga namn lyder, kan komma att ändra på detta. Firman är relativt ny när det kommer till vapentillverkning. Akkar började tillverka luftvapen i slutet av åttiotalet och följde upp med hagelvapen i början av nittiotalet.
På programmet har Akkar för närvarande endast pump- och halvautomatiska hagelvapen. Vårt testvapen är en Altay Silver Synthetic, en hagelautomat med svart syntetkolv och en extra pipa för slugs.
Vi skulle utan tvivel bli beskyllda att fara med osanning om vi påstår att vapnet utstrålar elegans och hantverk. En slitvarg för leriga gåsjakter eller nervpirrande eftersök på vildsvin i ogenomtränglig snårskog är snarare de scenarion som kommer upp.

Gasomladdad
Akkars hagelautomater är gasomladdade och klarade med viss tvekan lättare 24 grams laddningar. Vissa patronsorter med 24 grams laddning fungerade inte alls i testvapnet. De första serierna på lerduvebanan innebar ideliga eldavbrott med stålpatroner från Rio och Gyttorp. Mekanismen verkade dock en aning rå och problemen avtog efter hand som testskjutningarna fortskred. I början när endast ett fåtal skott var avfyrade krånglade till och med 32 grams-jaktpatroner.
När vi skjutit ett hundratal patroner fungerade vapnet betydligt bättre och vi får nog anse att det knappast kommer att krångla med jaktpatroner. Magasinet är plomberat och uppfyller lagkraven. I oplomberat skick kan man ladda vapnet med fem patroner i magasinet och en i patronläget.

Plast
Kolv och framstock är tillverkade av formgjuten plast, ett godtagbart material på ett vapen av denna typ. Det kan bli en del problem om man vill förändra kolvens mått. Att kapa och förlänga kolven går hjälpligt att utföra men om man vill förändra kolvhöjd och skränkning blir det inte lika lätt att hitta en snygg lösning.
Kolven avslutas med en bra ventilerad bakkappa. Framstocken är väldigt nätt, man tänker osökt på en Benelli som har en väldigt nätt och smidig framstock på några av sina modeller. Benellis hagelautomater är rekylomladdade och kan därför ha en mer slimmad design på framstocken.
Akkars hagelautomater är som vi tidigare nämnt gasomladdade. Själva mekanismen för gasomladdningen är inte av mindre dimension än på någon annan konventionell hagelautomat med samma system. Vi har inte haft möjligheten att jämföra testvapnet med någon annan modell från Akkar med träkolv. Vi misstänker att vapnen med plastkolv medger att man kan tillverka en något tunnare framstock. Den tunnare framstocken ger ett behagligt grepp och gör att vapnet känns smidigare än en mer normalt stockad halvautomat med träkolv.

Slugpipa
Akkar Altay Silver, som är testvapnets fullständiga namn, levereras med en 71 centimeter lång hagelpipa med utbytbara choker. Man får även med en slugpipa som är en decimeter kortare och har justerbara öppna riktmedel.
Vi testade inte slugpipan men det får antas att precisionen är fullt tillräcklig för allting som man kan göra med en slugpipa här i Sverige. Eftersom den praktiska räckvidden för slugs knappast är mycket längre än 50-60 meter räcker sannolikt precisionen för alla tänkbara situationer. Slugpipan är slätborrad utan trångborrning. Lådan har frästa spår för montering av kikarfästen för den som inte gillar de öppna riktmedlen eller vill använda kikare i kombination med hagelpipan.

Långt pistolgrepp
Som på de flesta halvautomater har Akkar Altay Silver ett relativt långt pistolgrepp. För den som har små händer blir greppet inte så bekvämt. Handen har en tendens att halka upp på kolvhalsen eftersom pekfingret inte riktigt räcker till för att nå fram till avtryckaren. Detta är lite olyckligt eftersom både damer och ungdomar gillar halvautomater då rekylen är mer hanterlig.
Säkringstangenten på Akkars hagelvapen sitter som på de flesta andra hagelautomater i varbygelns bakkant. Vapnet kändes välbalanserat och skyttet gick ganska bra på lerduvebanan. Det brukar vara en del trassel att byta från den invanda sportskyttebocken till en halvautomat som har en annorlunda balans. Den här gången gick det faktiskt hyggligt snabbt att få sönder en och annan lerduva igen.
Testvapnet får nog acceptera att kallas lite enkel och inte lika elegant som till exempel en Beretta eller Benelli. Priset är dock på en helt annan nivå än vad man får betala för de italienska kusinerna.

Prisvärd
Man får nog säga att priset på en Akkar Altay Silver med en extra pipa i slugutförande är anmärkningsvärt lågt. Man betalar under femtusen kronor för detta paket! Som vi redan nämnt är inte vapnet lika välgjort som många andra, betydligt dyrare, hagelautomater men när det gäller själva mekanismen och funktionen kan vi inte se att Akkar ligger så långt efter de betydligt dyrare konkurrenterna.
En detalj som man kanske kan reta sig lite på är att vapnet saknar rembyglar. Det går att montera en löstagbar rembygel på pipan och borra och montera ett bakre fäste i kolven. För den som letar efter en billig, oöm hagelbössa kan vi faktiskt rekommendera en Akkar Altay Silver.

Fakta:
Akkar Altay Silver kal 12
Vikt: 3,25 kg
Längd: 122 cm (71 cm pipa)
Piplängd:
71 resp 61 cm (slugpipa)
Kaliber: 12/76
Magasin: Spärrat för en patron
Pris: Cirka 5 000 kronor
Återförsäljare: Jaguargruppen

3.gifHelhetsintryck: Ett grovhugget vapen för krävande jakt.

4.gifSäkerhet Tillräcklig finish och normal
teknik för hagelautomat.

4.gifTillbehör: Tre choker och slugpipa 5 – mycket bra 4 – Bra 3 – Godkänd – 2 – Hyfsad 1 – Dålig

Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
thomas.eriksson@jaktjournalen.se
Jaktjournalen Mars 2006

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser