Allt om höstens hundpejlnyheter

Inför varje höst lanserar hundpejltillverkarna nya modeller och spännande uppdateringar. Kreativiteten visar inga gränser och konkurrensen är stenhård mellan företagen för att vi hundägare alltid ska kunna ha full koll på våra jaktmaskiner. Men det har också blivit allt mer intressant att hålla kontroll på våra jaktkompisar i pejlmottagaren. Vi har tittat närmare på höstens nyheter.
Pejlbranschen presenterar mycket nytt inför höstens jakt. Bland annat kommer WeHunt med ett helt nytt pejlhalsband med spännande funktioner.

Pejlbranschen presenterar mycket nytt inför höstens jakt. Bland annat kommer WeHunt med ett helt nytt pejlhalsband med spännande funktioner.

Detta reportage gick i Jaktjournalen nummer 8 2019

Aldrig har konkurrensen och utbudet av hundpejlar varit så stor som i år. Och som alla vet är konkurrens bra för utvecklingen. Utan överdrift kan man påstå att årets hundpejlar aldrig har varit så här bra.
Det är egentligen bara att läsa vår sammanställning och välja den pejl som passar din jakt och plånbok bäst.
Jagar du på marker med bra GSM-täckning har du mycket att välja på. Föredrar du pejl med radiovåg har Garmin släppt en efterlängtad uppdatering. Mer om detta i sammanställningen.

Ny trend

Vi ser också tydligt att trenden för WeHunt och Easyhunt tagit ordentlig fart. Två system som först kom för att enbart attrahera jaktlag. Där man enkelt kan göra sina egna jaktkartor med pass och rågångar i en app direkt i sin smartphone eller i datorn.
Ett populärt verktyg för att jägarna ska hitta rätt pass och även ha koll på vart passgrannarna sitter. Totalt har de båda aktörerna nästan 25 000 anslutna jaktlag och 250 000 användare.
Här finns en rad finesser med funktion för inbjudan till jakter, eftersök och mycket annat.
För ett par år sedan lanserade även dessa företag hundpelutrustning på GSM-nätet som de anslutna jägarna i jaktlaget kan följa.
Tveklöst ett bra koncept som även ger en säkrare jakt då alla deltagare kan se var jaktkompisarna befinner sig.

Tester senare i höst

Jaktjournalens medarbetare kommer senare i höst att testa flera av pejlutrustningarna under praktisk jakt. Vi föredrar att testa under jakt då skrivbordstester kan bli missvisande.
Det är först vid långa, blöta och kalla jakter utrustningarna får bekänna färg. I stället publicerar vi nu en sammanställning av nyheter som bygger på tillverkarnas uppgifter.

WeHunt GPS Plus

I samband med Elmia Game Fair presenterade WeHunt sin nya hundpejl GPS Plus. En rakt igenom svensktillverkad hundpejl som bland annat fått en kraftfull batteritid på mellan 72-120 timmar beroende på vilken uppdateringsintervall man väljer.
Nytt för i år är också att när bara åtta procent av batteritiden återstår slås ett nödläge på och en radiosignal skickas ut. I upp till 60 timmar kan signalen pejlas med en radiomottagare.
Även användarvänligheten har utvecklats och GPS Plus är lätt att komma igång med. Så snart du aktiverar ditt gps-abonnemang i WeHunt visas GPS:en automatiskt i appen. Där kan du självklart se hastighet, riktning, avstånd och så vidare.
Du väljer själv med ett enkelt knapptryck om du vill dela hundens positioner med dina jaktkamrater.
En intressant nyhet är också att du kan använda WeHunt GPS Plus som ett GSM-baserat komplement till din Garminpejl. I GPS Plus-abonnemanget ingår även stöd för att visa Garmin Alpha och Astro 320 via Garmin Connect IQ.
Till detta behövs en kompatibel smartklocka från Garmin. Med WeHunt-appen för Garmin Connect förvandlas sin smarta klocka till en handledsburen jaktapp där du kan se dina jaktkamrater, hundar och din egen position.
Det betyder att du kan lämna både telefonen och handenheten i fickan när spänningen är som störst.
Dessutom ser klockan till att överföra positioner via Garmin Astro, eller Alpha till din WeHunt-app.
WeHunt menar att detta är den mest kompletta lösningen för hundförare och jaktlag.

WeHunt GPS Plus:

WeHunt GPS Plus är en fullvuxen GSM-pejl som är kompatibel med både Iphone och Android.

WeHunt GPS Plus är en fullvuxen GSM-pejl som är kompatibel med både Iphone och Android.

GSM 850/900/1800/1900 MHz.
UHF-radiosändare, 433 MHz.
Storlek: 79 mm x 45 mm x 35 mm.
Vikt: 182 gram.
Fukttäthet: IP67-klassad.
Systemkrav: Iphone eller Android.
Dataöverföring: GPRS.
Batteritid: 72-120 timmar.
Laddning: Induktionsladdning.
Support: Kostnadsfri via mail och telefon.
Kartor: Dessa är tillgängliga i WeHunt. Sverige; Satellit, hybrid, vägkarta, terrängkarta och fastighetskarta. Finland, Norge och Danmark; Satellit, hybrid, vägkarta och fastighetskarta. Övriga länder i EU och ESS; Satellit, hybrid och vägkarta.
Övrigt: Uppringningsfunktion, ståndindikator, uppdaterar position från var 5:e sekund. Nödläge med inbyggd UHF-sändare. On-off knapp.
Tillbehör: Laddare, halsband och manual följer med.
Pris: 4 695 kr + 995 kr/år inkl. WeHunt Pro.
Bildtext:
WeHunt GPS Plus är en fullvuxen GSM-pejl som är kompatibel med både Iphone och Android.

Easyhunt

Den lättaste och minsta pejlen på marknaden säljs av Easyhunt. I år byter de namn på pejlen från eTrack till eTrack mini. Det är inte bara en liten pejl, den är också billig. Priset är 1 195 kr, till detta pris tillkommer ett abonnemang till pejlen som heter ETRACK+ som kostar 995 kr per år och då ingår alla funktioner i appen Easyhunt samt 200 000 ha fastighetskarta.
Om jaktlaget använder Easyhunts kartapp och har ett TEAM-abonnemang så kan alla i jaktlaget se hundens position utan extra kostnad.
eTrack är en GSM-pejl med obegränsad räckvidd så länge du har GSM-täckning. eTrack mini används ofta som ett komplement till en Garmin-pejl.
I våras lanserade man även en helt ny app för iPhone. Förutom att man ser hunden, kan man också se andra jägare på en jaktkarta med pass och gränser. En rad nyheter finns för admintjänsten för jaktlag. Även Androidappen kommer att uppdateras i augusti.
I båda apparna läggs en ny funktion till där gäster snabbt kan ansluta sig till jakten med en anslutningskod. Då har även gästerna full åtkomst till jaktkarta och hundar.
Noterbart är att redan 2018 släppte man 200 000 ha fastighetskarta till Easyhunt-appen. En vektorbaserad karta som man enkelt markerar på websidan över sina marker och så visas fastighetsgränserna. Man behöver alltså inte ladda ned kartrutorna.

eTrack mini:

ETRACK+ är utvecklat för att Easyhunts-användare enkelt ska kunna följa hunden i hela jaktlaget.

ETRACK+ är utvecklat för att Easyhunts-användare enkelt ska kunna följa hunden i hela jaktlaget.

Vikt: 38 gram.
Storlek: 65 x 35 x 16 mm.

Vattentät: IP67.
Uppringning: Ja, pejlens mobilnummer är Holländskt, mobiltaxa till Holland tillkommer.
Batterikapacitet: 10–170 timmar beroende på hur ofta ny position skickas.
Kartor: Fastighetskarta ingår för hela Sverige. Kommer senare för Norge, Danmark och Finland. Terrängkarta ingår för Norge. Satellitkarta finns för hela världen.
Support: easyhunt.com.
Övrigt: Inbyggt SIM-kort som fungerar i hela EU, Norge och Schweiz. Pejlen använder det GSM-nät som har bäst täckning för tillfället.
Abonnemang: ETRACK+ 995 kr.
Abonnemang: TEAM, från 395–995 beroende på hur stort jaktlaget är.
Pris: ETRACK+ 1 195 kr.

Contact GPS 3

Followit som tillverkar Contact GPS 3 har hittat en egen nisch i pejlbranschen. Förutom att hundägarna spårar sina hundar har man också utvecklat produkten till en så kallad spårsändare som gör att du snabbt får larm när någon försöker stjäla en bil eller ATV som du vill skydda. Med upp till ett års batteritid kan du bevaka värdefull egendom. Contact GPS 3 larmar så fort fordonet sätts i rörelse och så länge det finns GSM-täckning får du en position. En så kallad 2-1-lösning som blir väldigt prisvärd.
Årets modell har även fått ett utvecklat kartmaterial med en ny terrängkarta. Även fastighetskarta ingår.
Som hundägare kan du välja att positionera hunden på mellan fem sekunder och 60 minuter.
En värdefull funktion är att GPS:n helt saknar externa kontakter som kan orsaka fuktproblem. Enheten laddas trådlöst på en laddplatta.
Contact GPS 3 har även en ”Ring-och-lyssna”-funktion och en helt gratis kompisinloggning.
Registreringen av utrustningen gör du på webben och sedan sparar du ett bokmärke (ikon) som du lägger i din smartphone som du sedan använder.
Enheten går även att spåra med en radiomottagare på 433 MHz-bandet. Denna säljs som ett tillbehör. Hela produkten är svensktillverkad.

Contact GPS 3:

Contact GPS 3 är inte bara en hundpejl utan också ett avancerat stöldskydd.

Contact GPS 3 är inte bara en hundpejl utan också ett avancerat stöldskydd.

Kommunikation: GPS, GSM (850/900/1800/1900 MHz), UHF.
Storlek: 79 x 45 x 35 mm.
Vikt: 175 gram.
Vattentät: IP67.
Operativsystem: Smartphone.
Dataöverföring: GPRS.
Simkort: Valfritt, Telia kontantkort förbetalt med 100 kr ingår.
Batteri: Laddningsbart Lithium-Ion-batteri.
Kartor: Lantmäteriets terrängkarta, samt Meritas fastighets- och terrängkarta.
Övrigt: 2-i-1 lösning (GPS-spårsändare och stöldskydd).
Årslicens: 495 kr, tillägg för Metria fastighets- och terrängkarta 300 kr.
Radio: 200 UHF kanaler (433 MHz).
Tillbehör: Radiomottagare 2 687 kr.
Pris: 4 495 kr.
Kontakt: followit.se

Ultracom

I fjol lanserade finska Ultracom sin modell R10 med den senaste tekniken. En pejl som snabbt blev uppskattad. Man slipper krångel med att köpa separat SIM-kort där pin-koden ska tas bort, allt är förladdat med ett Teliakort och i priset för utrustningen ingår 12 månaders användning.
Ultracom har fortsatt att utveckla R10 och nytt för i år är att man även kan köpa pejlen med inbyggd antenn.
R10 har ett mycket bra kartutbud där det i Sverige ingår fastighetskarta, terrängkarta, vägkarta och fjällkarta.
Hundenheten stängs av utan att plocka ur det laddningsbara batteriet. Användare av pejlen är mycket nöjda med skallindikatorn som är exakt oavsett hundras. Här finns även funktion som skallräknare, skalltid och skallalarm. Man kan också ringa upp hunden och lyssna, på halsbandet finns även en ledbelysning som kan tändas via hundenheten om hunden kommer ut på en väg i mörker.

Ultracom R10:

Nya Ultracom R10 finns i år att köpa både med utanpåliggande och inbyggd antenn.

Nya Ultracom R10 finns i år att köpa både med utanpåliggande och inbyggd antenn.

Vikt: 323 gram, inkl batterier.
Batteriladdare: Ingår.
Batterier: 3,7V Li-Ion.
Batteritid: Cirka 65 timmar.
Licens: 1 mån 150 kr, 3 mån 350 kr, 12 mån 650 kr.
Operativsystem: Android och iOS.
Positionering: GPS/Glosnass.
Kartor: I Sverige; fastighetskarta, terrängkarta, vägkarta och fjällkarta.
Garanti: 2 år.
Support: Fri svensk telefonsupport.
Pris: 7 435 kr för komplett paket med pejl, laddare, två års förbetald drifttid med Telia GlobalSIM och 12 månaders licens på appen.

Tracker

Den nya Tracker Artemis är designad och utvecklad med både ny och beprövad teknik. Förutom sitt fulla stöd för GSM-nätverk arbetar Artemis med nya och framtidssäkrade, 4G baserade, nätverk, NB-IoT LTE-CAT M1. För att erhålla bättre mottagning samt mindre strömförbrukning kommer 2G- och 3G-nätverken att ersättas med IoT 4G, vilket redan nu gör Artemis till ett smart val.
Tracker Artemis har en helt nyutvecklad skallräknare. Dessutom ser du på hundens spår i displayen när hunden skäller. Du kan även ringa och lyssna.
Pejlen har också tre LED-lampor som kan styras på distans från programmet i telefonen. Artemis är utrustad med samma sorts antenn som Tracker Supra, vilken är hemligheten bakom Tracker Supras utmärkta täckning. Dessutom har Artemis en kraftfull integrerad inre antenn, som innebär att sändaren kan användas utan den yttre antennen, då du jagar i områden med bra täckning.
Tracker Artemis är utvecklad med automatisk uppdatering av mjukvaran. Det innebär att du inte behöver tänka på kommande uppdateringar, då uppdateringen kommer att ske över nätet och med automatik.
– Ny elektronik och ett kraftfullare batteri gör Tracker Artemis idealisk som hundpejl, med kapacitet att arbeta i långa perioder, under tuffa förhållanden, menar tillverkaren.
Pejlarna levereras med ett förinstallerade och romande IoT SIM-kort. Operatörstrafiken är förbetald och ingår för de två första åren.
I övrigt finns även de funktioner som finns på en Tracker Supra.

Tracker Artemis:

Årets nyhet från Tracker heter Artemis som är en vidareutveckling av Supra.

Årets nyhet från Tracker heter Artemis som är en vidareutveckling av Supra.

Vikt: 293 gr.
Batteritid: Batteritid 2-3 dagar vid en minuts positionering och beroende på mottagning i området. Kan ställas om så man får flera veckor med längre mellan positioneringstiderna.
Led lampor: 3 st.
Skallräknare: Uppdaterad skallräknare (kommer till säsong).
Operatörsnät: NB-IOT  LTE-CAT M1 och 2G.
Positionering: GPS/GLONASS.
Konstruktion: Slimmad och stötsäker.
Vattentät: IP67.
Arbetstemperatur: +55°C/-25°C.
Tvåvägskommunikation (kommer till säsong).
Tracker Hunter licens 1 år: Pris 745 kr inkl kartor över hela Skandinavium, flygfoto och fastighetsgränser.
Kan kombineras med Svenska Jägareförbundets medlemsrabatt -100 kr. Pris 645 kr.
Pris: Inkl 2 års förbetald datatrafik. Pris 6 995 kr.
Kan kombineras med Svenska Jägareförbundets medlemsrabatt -1 000 kr. Pris 5 995 kr.

B-bark Easy

Efter sammanslagningen med Tracker har B-bark fått en del uppdateringar. Till grunden har B-barks fjolårsmodell inte ändrat utseende, istället är det programvara och prissättning som fått en ansiktslyftning.
Men först en återblick. Redan i fjol hade B-bark en funktion med automatisk uppdatering av programvaran. B-bark har även en jaktlagsfunktion där jägarna ser varandras position och hundarna. Här tillkommer en passkyttlicens. I år kan jägarna se hundar med både B-bark- och Trackerpejlar.
Förutom finesser med skallindikator och skallräknare kan man även ropa på hunden via en högtalare som sitter i halsbandet. Lydiga och tränade hundar kommer t o m på inkallning.
 Med B-bark licensen ser du Trackers pejlare och användare, du kan även gå med i Tracker grupper. Och tvärtom naturligtvis.
Detta allt utan någon extrakostnad, allt ingår i den vanliga applicensen (dock ej i passkyttlicensen).
En annan stor fördel är att B-bark användarna också får tillgång till Trackers kartmaterial, alltså flygfotokartorna och andra nya kartor.
På pejlsidan är B-bark Easy nytt för i år. Easy-modellen är samma B-bark som tidigare men den är färdiginstallerad med ett SIM-kort som roamar i de flesta operatörers nätverk. Kortet har fri användning i två år framåt från registrering.
Du behöver inte betala månadsavgifter eller oroa dig över pengarna på kontantkortet i framtiden. Efter två år kan man köpa mera användningstid till ett förmånligt pris.

B-bark Easy:

B-bark Easy samarbetar nu med Tracker och har utvecklat programvaran.

B-bark Easy samarbetar nu med Tracker och har utvecklat programvaran.

Batterier: 2×18650 Li-ion mAh mellan 5200-7000mah.
Batteritid: Upp till 96 timmar med 30 sek uppdatering.
Batteriladdare: Ingår ej
Pris licenser: 695 kr (hundförare) 420 kr (passkytt).
Operativsystem: Android, iOS, Windows.
Positionering: GPS/Glonass + Galileo.
Vikt: 350 g.
Garanti: 24 månader.
Pris: Inklusive två års gratis datatrafik, 6 950 kr.

Garmin

Tidigare i vår kom en efterlängtad uppdatering från Garmin med en uppdatering av Garmin Alpha 50 och Alpha 100 som gör det möjligt att även följa Astro 320:s peljhalsband DC50- och T5/T5 mini.
Astro 320 har varit en storsäljare genom åren men 2017 stoppades EU:s regler fortsatt försäljning i EU-länderna. Men eftersom det sålts flera tusentals pejlhalsband av modellerna DC50, T5 och T5 mini har Garmin tagit fram en uppdatering till Alpha-modellerna som gör det möjligt att välja ett 320-läge.
Tilläggas bör att försäljningsstoppet på Astro 320 inte medfört att den är förbjuden att använda.
Med den senaste uppdateringen av Garmin Alpha 50 och 100 kan man även följa Astro 320 pejlhalsband DC50, T5 och T5 mini.

Med den senaste uppdateringen av Garmin Alpha 50 och 100 kan man även följa Astro 320 pejlhalsband DC50, T5 och T5 mini.

Med Alpha-pejlhalsbanden har du uppdateringar varannan sekund, när du väljer 320-läget är uppdateringen var femte sekund. 320-läget innebär i praktiken att du får en Astro.

Uppdateringen görs på Garmin Express av Alpha-mottagaren, för att sedan konfigurera med 320-pejlen krävs det att du känner till hundhalsbandets ID.
En nackdel med den nya uppdateringen är att du inte kan följa både en Astro-pejl och en Alpha-pejl samtidigt.
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼