Allt från Älghund-SM 2016

Det skrevs historia vid årets Älghund-SM. Aldrig tidigare har de tre medaljörerna haft så höga resultat, 89, 89 och 90,5 poäng imponerar. Bäst av alla var Sydsvenskas jämthundstik Mottibäckens F Satan, med husse Peter Klein, Åseda, som gav allt och lite till på provområdet utanför Lycksele. Dessutom var Bearplay där och filmade arrangemanget.

Peter Klein har all anledning att flina. Hans tik presterade på topp när det verkligen gällde.

Årets SM, det 23:e i ordningen, blev speciellt på flera sätt. De tio lokalklubbarnas kvaltävlingar präglades överlag av mycket höga resultat vilket dukade för ett jämnt och dramatiskt mästerskap.

Västerbottens Älghundklubb som vunnit de två senaste åren ställde återigen upp med en högpoängare. Öreälvens Stinga och Torbjörn Johansson vann hemmakvalet på höga 90,5 poäng och var en av flera favoriter.

Men för Stinga och Torbjörn blev det inte den framgång man hoppats på. Ett älgtomt område förstörde dagen.

Sydsvensk dominans

Bättre gick det för hundarna från de sydligaste klubbarna, Sydsvenska, Västsvenska och Östsvenska knep medaljerna i en stenhård poängstrid där sydsvenskas treåriga jämthundstik Mottibäckens F Satan tog SM-guldet på höga 90,5 poäng.

Därmed blev hon den femte tiken som vunnit på 23 år, samt den åttonde hunden som segrat på över 90 poäng.

När undertecknad kommer fram till Satans provgrupp med ägaren Peter Klein i spetsen är nervositeten påtaglig. Satan skäller ståndskall och en lyckad inkallning är redan gjord.

– Jag är riktigt nervös nu, det brukar jag i och för sig alltid vara på jaktprov. Satan har skött sig riktigt bra. Jag försöker lugna mig med snus och har redan tagit slut på en dosa, men jag har en kvar…
– Förstår inte riktigt att det gått så bra hittills. Alla säger att älgarna i Norrland är så skygga, men det här är kanske en ”äppel-älg” från Småland som vandrat ut, inflikar han med ett riktigt snusleende.

Av bara farten berättar Peter varför hunden fått det ovanliga namnet Satan.

– Jag sa till uppfödaren att om jag köper tiken vill jag att du döper den till Satan i stamtavlan. För om hon blir något vill jag att alla ska komma ihåg namnet. Uppfödaren gjorde som jag bad honom, förklarar Peter.

Satan kommer in till Peter efter avslutat prov

Satan kommer in till Peter efter avslutat prov

Helt slut

Den efterföljande inkallningen misslyckas med stöt som resultat och slutligen går älgarna över en å där Satan bryter. Hon kommer tillbaka till provgruppen och efter några kortare sökturer lägger hon sig ner och är helt slut.

I detta läge är det mycket oklart hur långt det ska räcka. Domaren Kennet Sjöström avslöjar inget om sina anteckningar.

Västsvenskas jämthundshanne Ljungmyrens Sack, med Janne och Stig Löfgren, har också haft en bra förmiddag med fint arbete på en älgko med två kalvar.

Dessutom tog Östsvenskas jämthundshanne Lundbergs Sacko upp tidigt. Ägaren Leif Lundberg, Gimo, deltog även 2014 med Sacko som är en riktig maskin i älgskogen.

Både Sack och Sacko slutade på 89 poäng, och skillnaden blev poängen för ståndskall på upptagsplatsen. Där fick Sack en tia och Sacko en åtta.

Lite senare under dagen kunde också alla som följde Jaktjournalens direktsändning på hemsidan se Kougstabackens Loke, med ägaren Björn Östlind, Hammarstrand, plocka poäng.

Loke överladdad

Många experter höll ett extra öga på Loke som radat upp höga förstapris inför SM-tävlingen. Men han fick ingen drömstart, morgonen började med ett upptag 1,6 km bort men efter ett kortare ståndskall blev det sken och slutligen hoppade älgen i vattnet och där bröt Loke.

Efter traktbyte tog han återigen upp älg, ko med kalv, som han sedan skällde förtjänstfullt, om det nu inte hade varit en för dagen dålig lydnad.

– Han är lite övertänd, normalt brukar jag låta honom vila tre dagar inför ett jaktprov, nu blev det en vecka och jag tror att det är därför jag misslyckats med inkallningen, summerade Börje Östlind, som dock inte behövde skämmas då Loke ändå tog ett förstapris på fina 85 poäng, vilket i den stenhårda konkurrensen räckte till en fjärdeplacering.

Många sken

Förutom de fyra förstaprisen i topp på prislistan lyckades Norrbottens östlaika Bamse och Jens Enberg, Harads, ta ett andrapris. De övriga hundarna råkade ut för skygga älgar som försvarade sig med sken och i flera fall valde de också att hoppa i vatten för att göra sig av med förföljarna, med nollor i protokollet som följd.

I år var det ovanligt många hundar som råkade ut för skenälgar, men trots att man har duktiga hundar går det inte att förbise att älgarna bestämmer om de vill samarbeta.

En av hundarna som råkade ut för detta var Bergslagens gråhundstik Slabäckens B Freja som kom till SM med de högsta kvalpoängen, 91,5 poäng. Alltså inget att rynka på näsan åt…

Direkt när Mia Svensson, Töcksfors, släppte Freja i Kattisavan södras jaktområde visade hon härlig jaktlust och bra sök.

Tyvärr resulterade det i ett tyst upptag med en mindre skenälg. Senare på dagen gjorde hon ett nytt upptag, skällde ståndskall men även denna älg valde att springa och slutligen hoppa i sjön. Till slut valde Mia att bryta provet.

– Freja tog slut och jag ville inte pressa henne mer. Därför valde jag att koppla, men jag är ändå nöjd med min fina hund, berättade hon inte alltför besviket.

Stenhård kamp i toppen. Fr v: SM-tvåan Ljungmyrens Sack, ägare Jan och Stig Lövgren. Sm-vinnaren Mottibäckens F Satan, Peter Klein. SM-tran Lundbergs Sacko, Leif Lundberg.

Stenhård kamp i toppen. Fr v: SM-tvåan Ljungmyrens Sack, ägare Jan och Stig Lövgren. Sm-vinnaren Mottibäckens F Satan, Peter Klein. SM-tran Lundbergs Sacko, Leif Lundberg.

Tät kamp

Vid prisutdelningen visade det sig hur tät kampen var på prispallen. En och en halv poäng skilde mellan trean och segraren.

– Jag är så oerhört glad och tacksam över segern. Hon är bara tre år och i fjol vann jag ungdomsmästerskapet med henne i Sydsvenska, sedan kvalet med topp på 94 poäng och nu SM, det är faktiskt svårt att ta in, förklarade Peter Klein, samtidigt som han tryckte in ännu en snus, vilken i ordningen för dagen vet ingen…

En bra insats gjorde även Västerbottens Älghundklubb som stod för arrangemanget som var förlagt till Ansia camping i Lycksele. En rutinerad tävlingsledning  som genomfört Nordiska Mästerskap, två SM tidigare och mängder av länskamper.

– SM för älghundar är en tävling vi är mycket nöjda över underströk Svenska Älghundklubbens ordförande Magnus Jensen, som också berättade att mästerskapet är finalen av nästan 3 000 jaktprov förra säsongen.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼