Allt fler vildsvin i Hälsingland

Söderala (JJ) Vildsvin blir allt vanligare i våra norra delarna av Hälsingland. I Kyrkbyn utanför Söderala har ett uppskattat antal på 10 vildsvin dykt upp.

Åke Sundin, ordförande i Söderhamns jaktvårdskrets, säger att byn blivit helt överrumplad.
– Helt plötsligt i sommar så verkar det ha exploderat. Vi är helt överrumplad. En potatisodlare fick sin odling ganska väl demolerad, säger han, till Sveriges Radio Gävleborg.

Med en växande population av vildsvin har länsstyrelsen i Gävleborg tagit fram en plan på hur man ska hantera vildsvin.  
– Vi har försökt samla det som är viktigt så att vi får en frisk, stark och lagom stor population. Allt talar för att vildsvinen kommer att breda ut sig ännu mer. Med den utveckling vi sett i södra Sverige så vore det konstigt om det inte blr lika här, säger han.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser