Allt fler väljer vildsvinsskinka!

I takt med ökande vildsvinsstam ersätter nu många den traditionella julskinkan med vildsvinsskinkan. En utveckling som väntas fortsätta i takt med den ökande vildsvinsstammen.

Förra året fällde jägarna cirka 50 000 vildsvin och med nuvarande ökningstakt kommer 150 000 vildsvin att fällas år 2013.

–Det är dags att byta ut den vanliga julskinkan mot vildsvin, den är nyttig och det är det mest klimatvänliga vi kan välja, säger Torsten Mörner – veterinär samt expert på hantering och tillagning av viltkött, tillika ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Idag skjuts cirka 100 000 älgar varje år, vilket motsvarar en knapp tiondel av den totala nötköttskonsumtionen. Det mesta av detta hamnar i jägarnas frysar. 

När det gäller vildsvinen hamnar avskjutningen i år på cirka 70 000 djur. 

Enligt Torsten Mörner kan Sverige inom några år ha en stam runt 500 000  – 600 000 tusen vildsvin. 

– Ja, det är inte orealistiskt. Då skulle vi få en årlig avskjutning på 200 000 djur. Det motsvarar mer än den ekologiska delen av tamsvinsbranschen hittills har lyckats klara, säger han till Svenska Dagbladet.

Intresset för mat som hämtas direkt ur naturens skafferi ökar rent allmänt och i en Sifoundersökning uppger 59 procent av de tillfrågade att de gärna äta mer viltkött.

En annan Sifoundersökning visar att den senaste skandalen satt djupa spår i de svenska folklagren. Under två år besökte den rikstäckande organisationen Djurrättsalliansen ett hundratal svenska grisuppfödare för att dokumentera djurens livssituation. 

Vid besöken fann man, och filmade, obehandlade skador, döda grisar, smutsiga grisstallar och lagbrott.Aktionen ledde till polisanmälan mot nittiotal av farmerna – ungefär en tiondel av Sveriges samtliga grisuppfödningar – för brott mot djurskyddslagstiftningen. 

Mest negativa till julskinkan är man i Stockholm och Malmö. 8 respektive 13 procent i dessa städer tänker vägra skinkan.  

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser