Allt fler lodjursattacker i västra Sverige

Borås(JJ) Det sker allt fler lodjursangrepp i västra delen av landet. Under de senaste sex månaderna har ett 50-tal får dödats.

Tre får dödas nyligen i Svenljung kommun. Besiktningsmannen Bertil Andersson menar att det står klart att det var ett lodjur.
Det här rapporterar ATL Lanbrukets Affärstidning som hänvisar till Borås Tidning som källa.

Länsstyrelsen beviljade skyddsjakt på grund av de många angreppen, men när älgjakten startade avbröts den.
– Det handlar ofta om enstaka individer som utvecklar ett sådant beteende att de angriper tamdjur. Det är inte vanligt att lodjur gör det, utan det rör sig troligt om ett och samma djur, säger Bertil Andersson till Borås Tidning. 

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser