Allt fler kuggar högviltsprovet

Kungsbacka (JJ) Intresset för jägarexamen har ökat rejält sedan de senaste tio åren. Antalet godkända teoriprov har mer än dubblats sedan 2006, men skyttekunskaperna följer inte samma utveckling. Samtidigt märker Svenska Jägareförbundet av ett ökat missnöje bland deltagare på så kallade intensivkurser.

Procentandelen som misslyckas med högviltsprovet har ökat de senaste åren. Arkivfoto: Per Jonson

Vägen till en jägarexamen kan se olika ut. Man kan sitta i skolbänken under en längre tid i en studiecirkel eller välja att under ett fåtal dagar intensivstudera under vägledning av kursledare och instruktörer.

I takt med att intresset för jakt ökar har intensivkurser blivit allt mer populärt. Men samtidigt som antalet genomförda och godkända teoriprov mer än fördubblats sedan 2006 har antalet godkända högviltsprov haft en sämre utveckling.

Enligt statistik från Naturvårdsverket misslyckades knappt 10 procent av högviltsproven 2006. Förra året var siffran drygt 16 procent.

Ulf Sterler, utbildningsansvarig på Svenska Jägareförbundet känner till utvecklingen.

– Det finns nog inget enkelt svar på varför det ser ut så här, men vi vet att andelen missnöjda deltagare på intensivutbildningar ökat. Vi får ta emot allt fler samtal från besvikna jägarexamenselever från sådana upplägg.

Enligt Ulf Sterler är en jägarexamen ingen quick fix. Det måste ges tid för diskussion och reflektion.

— Det går inte att lära sig den teoretiska delen på 8-12 timmar.  Det är en omöjlighet och då kan man ju bara misstänka hur det ska gå till med den praktiska delen. Att gå ut och garantera jägarexamen på så kort tid är oseriöst. Men det finns naturligtvis bra intensivkurser med. Det handlar om upplägget.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser