Allt fler gäss i Kristianstad

Allt fler gäss intar Kristianstad och Vattenriket. Till glädje för naturintresserade men till besvär för lantbrukare. Antalet vildgäss har ökat stadigt de senaste decennierna.Tidigare sällsynta fåglar kan nu räknas i tiotusentals runt Helge å.

Vitkindad gås samt grå-, kanada-, prut-, bläs- och sädgås tillhör de arter som ökat i Kristianstads Vattenrike. – När de första grågässen kom hit på 70-talet var det unikt. Vi kunde bara drömma om att det skulle bli så här som det är i dag, säger Hans Cronert, som är naturvårdssamordnare.

Bönder är förlorare när de får se odlingar av sockerbetor, morötter, vete, råg och korn bli uppätna.
– En lantbrukare överraskades av en flock gäss som åt upp tre till fyra hektar skördefärdig sallad.

Jakt, skrämsel, stängsling och inrättande av särskilda utfordringsplatser är åtgärder som pågår för att hejda ökningen och minska problemen. Lantbrukare kan också ansöka om ersättning för skadorna, skriver Kristianstadbladet.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser