Allax Ginny – säkerheten själv

Alf Olsson från Henån på Orust är en mycket luttrad hundkarl. Hans taxuppfödning Allax är vida känd inom taxkretsar. Det senaste stjärnskottet från kenneln är den egenägda strävhårstiken Allax Ginny. Att hon är speciell förstår man av hennes provresultat, inget snack om det. Lyckligtvis får hon också visa sina färdigheter den dag då Jaktjournalen möter upp för rådjursjakt i skogarna utanför Vänersborg.

Full fart hela tiden!

SE U(D)CH SE J(D)CH Allax Ginny är något att vara stolt över. Det är han också, Alf, om än på ett mycket ödmjukt sätt. Ginny var tidig i jakten, vilket hon visade på drevprov med fina egenskapspoäng.

I ringen har hon också visat goda takter. Fem utställningar har hunnits med och alla gånger har hon hållit certifikatkvalitet. Imponerande. Men Ginny själv uppträder på intet sätt som någon diva för det. I stället är hon på ett strålande humör när Alf släpper ut henne ur buren då vi möts i ett vägskäl mitt i dagens jaktmark. Hon viftar på svansen med hela kroppen och visar på ett tydligt sätt att hon definitivt inte är av den arga typen.

Finner en löpa

– Hon är snäll även vid fällt vilt, säger husse. Förhoppningsvis får vi erfara det senare under dagen.

Alf är ensam ute i skogen denna gråa januaridag. Inga passkyttar som kan störa vilket borgar för en trevlig jakt. Tiken släpps i kanten av ett större nytaget hygge. Säkert har det varit rådjur på fodersök här under morgonen.

Ginny försvinner i rask takt och 200 meter bort kommer de första väckskallen. Med hjälp av gps-pejlen kan vi se hur hon på ett effektivt sätt löser nattrajen och nån minut senare blir hennes skallgivning markant tätare, för att inte säga väldigt tät. Upptag.

Rådjuren grundlurar jägarna denna dag. Men vad gör det, Sibylla har ju varmkorv att sälja.

En leende bohuslänning

Alf har inte rört sig många meter från släpp och verkar inte ha någon plan att göra det efter upptaget heller.

– Nu ska hon få chansen att jobba med djuren utan någon störning, säger han.

Drevet snurrar först ett par varv inne det lilla skogsparti upptaget kommit i. Men snart nog bestämmer sig dessvärre drevdjuren för att byta buktområde.

Djuren drar iväg över öppen mark och passerar ett par besvärliga diken. Men Ginny som vid detta laget verkligen fått upp ångan löser utmaningarna på ett föredömligt sätt.

En förflyttning för husse blir dock tvungen och vi traskar efter jakten i rask takt. Det finns ett generalpass i det nya buktområdet och ganska snart är vi på plats under den gamla eken, som också fått namnge passet där många rådjur tagit sina sista steg.

Klockan visar förstapris

Ginny, som nu börjar närma sig drevtiden för ett förstapris, visar inga tecken på att tröttna. Istället har hon nu fått rådjuren att bukta än trängre. Hon bevisar verkligen det husse försiktigt förvarnat om och även för en skribent som jagat med tax sedan barnsben är detta mycket imponerande. Alf småler och det märks att han trivs i situationen.

Efter ytterligare några minuters jakt tar han bössan från axeln och laddar den väderbitna drillingen. Nu tycker han Ginny presterat tillräckligt för att få ragga lite. Att ordna detta ska dessvärre visa sig vara lättare sagt än gjort.

Alf Olsson är en rutinerad taxjägare och ägare. Hans uppfödning Allax är välkänd och många duktiga hundar har kommit från hans kennel.

När allt går som det ska – nästan

Drevet närmar sig allt mer och snart finns det inget tvivel om att det kommer passera oss. Alf höjer geväret och osäkrar. Allting verkar gå som på räls.

Men jakt är jakt och trots en ganska diger jaktlig efarenhet blir vi bortgjorda på ett nästan pinsamt sätt. En buske döljer några graders vinkel av den skogskant rådjuren kommer ur och inte förrän djuren är inne på 30 meter upptäcker vi dem. Problemet är att de gjort detsamma med oss och sätter i långa språng av tillbaka ned mot skogen de kommit ifrån.

Ingen av de två jaktdeltagarna kan hålla sig för skratt och än värre blir det givetvis att det händer just denna dag. När ett reportage ska skrivas. Allt gick precis som det skulle – nästan.

Problemlösaren

Ginny är inte långt bakom men denna uppgift blir väl inte lätt kan man tycka. Två rådjur som tvärkastat och sprungit tillbaka i sina slag 50 meter innan de vinklat och dragit iväg med stora avstånd mellan spårstämplarna. Men återigen visar hon vilket ess hon är.

En ring slås på bästa harstövarmaner och jakten går vidare bara några sekunder senare. Nu blir det dessvärre, föga förvånande, långskjuts på riktigt. Det närmar sig en järnväg och en trafikerad väg.

Alf skyndar sig efter drevet och när han är 150 meter i från hunden kallar han på henne och hon bryter tvärt. Husse är givetvis lite besviken på sig själv men gläds åt sin hund.

– Hon gör mig aldrig besviken, förkunnar han.

Ginny är inte bara en raket i rådjurslöpan. Hon är snygg också.

SM-brons

På vägen tillbaka mot bilen hinner vi prata mer om den lilla strävhårstiken. Mycket roligt har de haft ihop, Alf och Ginny. Både spännande jakter men också prov.

Till hösten är det dags för hennes tredje Tax-SM och hon ska dessutom få representera Sverige i det nordiska mästerskapet. Något husse ser fram emot. Hennes tävlingsmässigt hittills finaste prestation kom hösten 2016. Då placerade hon sig som trea på det svenska mästerskapet för drevtaxar. Med 52 egenskapspoäng gjorde hon verkligen bra i från sig och var bara en poäng efter den vinnande hunden.

Jaktstarka linjer

Vi avslutar dagen vid en brasa och blir länge sittandes och diskutera hundar, jakt och allt som hör till. Livets stora gåtor helt enkelt.

Alf är noga med att poängtera vikten av jaktstarka hundar. Han nämner en falang inom korthårsrasen han tror mycket på.

– För mig är taxen definitivt en jakthund i första hand. Givetvis är exteriören viktig, men den får aldrig bli viktigare än de jaktliga egenskaperna, säger han.

Ginny är dock ett lysande exempel på att det ena inte behöver utesluta det andra. Just därför är ska hon nu också testas i aveln och hennes första kull beräknas födas under våren 2017.

Tre bästa egenskaper:

1. Ginny är en väldigt jämn hund jaktmässigt.
2. Väldigt bra exteriör
3. Lugn och trevlig hund i hemmiljön.

SE U(D)CH SE J(D)CH Allax Ginny

Reg.nr: SE24345/2011
Födelsedatum: 2011-03-14
Efter: SE VCH SE U(DV)CH NO J(D)CH SE J(D)CH Hissmovallens Zecar S25589/2003
Undan: SE J(D)CH Allax Alice S67980/2004
Ägare: Alf Olsson, Henån
Uppfödare: Alf Olsson, Henån

Utställning

2012

SVTK Bertil Lundgren Exc junkl 2 junkk CK

2013

SVTK Ingrid Andersson Cert CK Exc jkl 1 jkk 2 btkl

SVTK Marita Krantz Cert CK Exc jkl 1 jkk 2 btkl

SVTK Ingrid Andersson CK Exc jkl 2 jkk 3 btkl

2015

SVTK Marita Krantz Exc chkl 2 chkk CK

Drevprov

2012-2013

SVTK Lars Krantz 1:a 49p

2013-2014

SVTK Sture Sundvall 2:a 48p

2014-2015

SVTK Mats Svanberg 1:a 49p

SVTK Johnny Johansson 1:a 51p

2015-2016

SVTK Sven Ringström 1:a 52p D-cert

SVTK Bengt Larsson 1:a 51p

2016-2017

SVTK  Ikola Jorma och Jörgen Fransson 1:a 52p D-cert

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼