Älgtornsutställning invigd

Stockholm (JJ) Under en måndag framåt kan alla som gillar vacker fotokonst och älgtornskonstruktioner se Corinne Ericsons bilder av älgtorn på Galleri Argo i Stockholm.

”ÄLGPASS (2002-2013)” är en fotografisk dokumentation Corinne Ericson inledde 2002 och som hon valde att avsluta 2013. Den utgörs av ca 200 bilder på skjut- och bevakningssittplatser för jägare, funna runt några byar i Jämtland, och är sedda från den förbipasserandes vinkel: djuret; människan.

På skogsturerna några veckor varje år har Corinne Ericson med en anspråkslös idé om att bevara dessa snabbt förgängliga byggen plockat upp småbildskameran och tagit ögonblicksbilder. Utan någon erfarenhet av jakt, har hon sett dem som en avvaktans säten eller en ansatsens postering: att få trona, att få sitta och betrakta; i avsikt att dold ha uppsikt. Passens syfte som bevakning och skjutplats ingår i en större makthierarki, till vilket de kan stå som övergripande symbol för människans uppträdande i naturen och beteende i samhällskulturen.

Foto:Corinne EricssonSom skulptör intresserade passens konstruktion och gestaltning liksom en både grafisk och arkitektonisk men även melankolisk framtoning. Corinne Ericson har i sina bilder sökt att visa individualiteten i byggena liksom skörheten och förgängligheten i en växlighetens överdåd. Det rör sig om sittytor av skilda bekvämlighet: fristående torn och platsanslutna byggen ihop med träd eller vanliga stolar från hemgården; placerade på myrar, utmed skogsbilvägar och på hyggen. Träbyggena är i snabb förmultningsprocess i en natur präglad av god nederbörd, och blir återbrukade i delar till nya pass eller till ved. Jaktpassen utgör en folklig byggnation med lokal och ofta personlig prägel som inte dokumenteras. Jaktens med åren förändrade förutsättningar skapar passens utseende och placeringar.

På Galleri Argo i Stockholm kommer visas ett tiotal svartvita fotografier tillsammans med en unik upplaga Artist Book, där 185 stycken av passen är samlade mellan pärmarna. Såsom varande en av Byggnads kulturstipendiater år 2013 har ekonomiskt bidrag givits för detta arbete, liksom från Längmanska Kulturfonden 2011. En tryckt bok kan komma att vara klar under utställningstiden eller senare under året.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser