Älgstammen i norra Dalsland har nästan halverats

Kungsbacka (JJ) Enligt vinterns flyginventering har vinterstammen med älg i förvaltningsområdet Norra Dal minskat med 40 procent. För att inte älgstammen ska krascha behöver skötselområdena prata ihop sig inför kommande jakt, menar Göte Johansson, ordförande i Östra Skogsdals ÄSO.

Älgstammen i det flyginventerade området har nästan halverats på fem år. Foto: Älgflyg AB

I januari genomfördes flyginventering av älgstammen i Älgförvaltningsområde 1, Norra Dal, i Västra Götalands län. Totalt närmare 230 000 hektar inventerades och resultatet blev en vinterstam på 5,67 älgar per 1 000 hektar. Sist förvaltningsområdet flyginventerades 2013 fanns det 9,48 älgar per 1 000 hektar. Detta ger en minskning av stammen på omkring 40 procent.

Göte Johansson känner till inventeringsresultatet som ska presenteras på ett möte i Ed den 21 april.

– Jag har sett resultatet och vi behöver naturligtvis agera i våra skötselområden efter detta. Problemet är bara att vi inte har någon tid. Vi hinner helt enkelt inte revidera skötselplaner innan tiden för detta löpt ut. Nu gäller det i stället vi pratar ihop oss. Om de satta avskjutningsplanerna genomförs sänker vi stammen ytterligare. Men man måste också ta hänsyn till att totalarealen inte bara är älgproducerande mark, jag tror man kan lägga till ungefär 1,5 älgar per 1 000 hektar, säger han.

Betesskadorna har tidigare i området varit höga men enligt senaste betesinventeringarna ligger de på sex procent. Målet är fem procent eller mindre. Enligt Göte Johansson har det varit ett uttalat mål att sänka stammen för att minska skadorna.

– Man kan utifrån det presenterade resultatet se att vi har en tjurstam i dag på 50 procent. Den har ökat från 38 procent sedan förra inventeringen. Målsättningen i området är en könssammansättning på stammen med 40 procent tjur. Det har skjutits för många kor och då går ju stammen snabbt ner, säger han.

Men Göte Johansson är ändå optimistisk.

– Det här är ingen katastrof. Vi har egentligen väldigt goda förutsättningar nu om vi förvaltar stammen i enlighet med den datan vi fått. Eftersom vi nu har ett överskott tjurar kan vi tillåta oss att skjuta fler i förhållande till hondjur.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼