”Älgstammen i fritt fall”

Hagfors (JJ) När avgående ordföranden för Jägareförbundet Värmland, Lennart Johannesson, poängterade i sitt avskedsanförande på årsstämman att älgstammen är i fritt fall. – Vi måste sänka vargstammen och vara noggranna med älgavskjutningen, så att rätt älgar fälls, hävdade han

Älgstammen i Värmland är enligt Svenska Jägareförbundets avgående länsordförande Lennart Johannesson i "fritt fall".

På Jägareförbundet Värmlands årsmöte valdes Ingemar Tönnberg enhälligt till ny ordförande. I sitt avskedstal uttryckte Lennart Johannesson sin glädje över sin tid som ordförande och vad föreningen åstadkommit.

Men han uttryckte också sin oro över att det som han betecknar som en meningsfull jakt riskerar att försvinna. Han visade statistik på älgtillgången i Värmland. På 80-talet fälldes cirka 17000 älgar i landskapet. Under 2013-2014 låg tilldelning på 7 800 älgar. Förra säsongen sänktes tilldelningen till 6 347 djur och avskjutningen hamnade på 4 256 älgar.Skillnaden mellan tilldelning och avskjutning var förra året 33 procent.
– Det visar att det finns för mycket varg, menar Johannesson.

Lennart Johannesson anser att det finns mer varg än man tror och anser att rovdjursinventeringens siffror är inaktuella.
– Det är förra vårens vargar som räknas i vinter och som sedan rapporteras i juni. Ett exempel på att siffrorna är missvisande är att vid vargjakten i januari hade vi fått uppgift om att det fanns sex vargar i Gårdsjöreviret, men vi sköt så många som 11 vargar, uppger Nya Wermlands Tidningen.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser