Älgstammen allvarligt hotad i Värmland

Långberget (JJ) Älgstammen i Värmland är allvarligt hotad. Enligt uppgifter som presenterades på Jägareförbundet Värmlands årsmöte på Långberget, är läget så illa att man beräknar att älgjakten kommer att vara historia inom vissa områden inom bara några år.

Älgstammen på vissa områden i Värmland är så svag att Jägareförbundet Värmland misstänker att jakten kan komma att upphöra inom några år. (Foto: iStock)

– Vi är djupt oroade för vart det ska ta vägen, 2015 tog vargarna ungefär lika många älgar som vi jägare lyckades skjuta, säger jägareförbundets ordförande Ingemar Tönnberg.

Enligt vice ordföranden i länet, Anders O Olsson, är den allmänna uppfattningen bland jägarna är att vi börjar få riktigt ont om älg i många områden. Förra årets sköt vi knappt 3 300 djur, av tilldelade 4 300, medan vargen tog minst 3 000. Det överstiger klart älgens beräknade reproduktion på cirka 5 800 kalvar.

I dag sägs det finnas ett 30-tal vargrevir i Värmland. Det gör länet till landets i särklass mest vargtäta.

Jägareförbundet vill skjuta av vargar till den grad att det bara blir två eller tre revir kvar.

Cirka 13 000 personer i Värmland har  jaktlicens. Nästan alla av dem vill jaga älg, skriver Göteborgs-Posten.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser