Älgskötselområde vill ha skyddsjakt på Ryssjövargar

Gävle (JJ) – Vargsituationen i Gävleborg är en katastrof. Det säger Mikael Jonsson, ordföranden i Oslättsfors älgskötselområde, där man nu gör en förnyad ansökan om skyddsjakt på vargarna i Ryssjöreviret.

I lördags blev jämthunden Brolle dödad av vargar norr om Gävle. Nu har länsstyrelsen fått en ny ansökan om skyddsjakt på vargarna i reviret. Foto: Istock och privat

Två älghundar har dödats av varg under jakt. Den 14 november blev en gråhund som skällde ståndskall ihjälbiten. I lördags dödades en jämthund.

Man tror att det finns sex vargar i det så kallade Ryssjöreviret. De håller till mellan Ockelbo i väster och E4:an i öster.

Vargattackerna gör att hundförare inte vill släppa sina jakthundar och det innebär ett allvarligt men i älgförvaltningen.

Ännu återstår 60 älgar att skjuta i årets älgjakt inom Oslättsfors älgskötselområde, som omfattar cirka 86 000 hektar skog. Mikael Jonsson befarar att det blir svårt uppfylla kvoten om vargarna i området får fortsätta döda älghundar.

Ni kan jaga på annat sätt, med hundarna i band, säger vargvännerna. Vad säger du om det?
– Ja, visst kan man jaga på annat sätt, men det är inte speciellt effektivt. Dessutom tror jag att jaktinsatsen kommer att bli avsevärt lägre om man inte får jaga med hundar, säger Mikael Jonsson.

Ny ansökan

Länsstyrelsen sa nej till den första skyddsjaktsansökningen, med hänvisning till att vargarna i Ryssjöreviret inte är mer skadebenägna än andra revir.

Nu har en till ansökan om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret lämnats in. I egenskap av ordförande i älgskötselområdet är Mikael Jonsson också i färd med att författa en brev till länsstyrelsen.

– Jag skriver ett brev med uppmaningen att länsstyrelsen ska behandla ansökningen om skyddsjakt positivt, säger Mikael Jonsson.

”Fler hundar måste dödas”

Han ifrågasätter etiken i att jägare måste fortsätta släppa sina hundar, när de vet att att det finns vargar i området som specialiserat sig på att ta jakthundar.

– Det blir samma sak som att fler hundar måste dödas för att vi ska få skyddsjakt, säger Mikael Jonsson.

Han är bekymrad över vargsituationen i Gävleborg, där det endast får skjutas två vargar i vinterns licensjakt.

– Det är en katastrof. Länet är snaret helt täckt med vargar. Det är bara uppe i nordöstra delen som det fortfarande finns områden som inte har varg. Det är väldigt försvårande för älgförvaltningen, säger Mikael Jonsson.

Han framhåller att det är helt nödvändigt att skjuta tilldelningen i älgjakten, för att få bukt med beteskadorna på skogen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser