Älglusflugan dödar älg i Värmland

Mellan 10 och 15 älgar har hittats döda i västra Värmland. Älgarna har förlorat delar av pälsen och nu misstänker man att älglusflugan ligger bakom dödsfallen.

De senaste tio åren har älglusflugan, eller som hjortlusflugan, som den också kallas, ökat dramatiskt i Värmland.Hjortlusflugan är en parasit som flyger och när den finner sitt värddjur knäpper den av sig vingarna och livnär sig på värddjuret genom bett. Bett som känns och som hos många människor orsakar varliknande bölder.En helt pälsfri älg har nu skickats till Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för analys. Totalt ligger nu fyra älgar för obduktion och allt pekar på älglusflugan.SVA har konstaterat att köttet inte är angripet, flugorna orsakar enbart skador på hud och päls. Men på sikt är utvecklingen alarmerande för älgstammen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser