Älgkalvarna i Edsbyn får nytt hem i Dalsland

Edbyn/Bengtsfors (JJ) Dalslands Aktiviteter tar hand om de båda älgkalvar som blivit övergivna efter att älgkon dött. – Det känns jättebra, säger Lars-Göran Eriksson i Edsbyn.

Älgkalvarna som tagits om hand i Edsbyn får nytt hem i Dalsland. Foto: Privat

Jaktjournalen berättade på måndagen om de två älgkalvar som Lars-Göran Eriksson och hans familj tagit hand om. De påträffades när stod och försökte dia en död älgko och har bott familjens stall några nätter.

Första beskedet var att kalvarna skulle avlivas, men nu har det löst sig. Företaget Dalslands Aktiviteter tar han om älgkalvarna och ger dem ett nytt hem i sitt vilthägn.

– Vi har ett viltpark som är totalt 21 hektar stor. Det är en sektion med lite mer äng och en sektion med en dalgång och en bäck, och skog där de kan gå undan och gömma sig om de vill. Vi har två vuxna älgar, två fjolårskalvar och en årskalv sedan tidigare, förutom mufflonfår och dovhjort, berättar Pontus Gyllenberg, VD för Dalslands Aktiviteter.

Okej från myndigheterna

Företaget har en mängd aktiviteter de erbjuder sina kunder. Här går det läsa mer om Dalslands Aktiviteter.

Pontus Gyllenberg och hans kollegor fick nys om de övergivna älgkalvarna via Facebook. Under dagen har man haft kontakter med Naturvårdsverket och Jordbruksverket och fått okej till att kalvarna kan hämtas i Edsbyn och transporteras till Bengtsfors.

– Formellt är det jakträttsinnehavarna som äger kalvarna, men jägarna i Edbyn har gett klartecken. Transporten ska ske över natten, så att det inte blir för varmt för kalvarna, säger Pontus Gyllenberg.

Lars-Göran Eriksson i Edsbyn är glad.

– Det hade inte känts bra att skjuta dem och gräva ned dem. Nu får de ett bra hem och vi kan åka dit med familjen och rida turriding på hästar och hälsa på älgarna, säger Lars-Göran.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.

Misstänkt för illegal vargjakt – vann över polisen igen och får sina vapen

En av de misstänkta i det så kallade Amungenfallet, där en varg ska dödats illegalt, får rätt igen mot polisen. Nu meddelar Kammarrätten i Sundsvall för andra gången att bevisningen är för svag och att "Olle" ska ha igen alla sina vapen. – Det är märkligt att polisen inte accepterade den första kammarrättsdomen, säger advokat Erik Söderman.
ANNONS ▼