Älgkalv vargriven mitt i bebyggelse

Edsbyn (JJ) En älgkalv fick avlivas sedan den påträffats svårt vargriven i Knåda utanför Edsbyn, bara ett stenkast från skola och motionsspår.

Kalven var svårt biten. Foto: Erik Persson

Det var en skidåkare som åkte på motionsspåret i Knåda som plötsligt såg blod och älgspår. Jaktlaget i området samt Polis informerades om upptäckten och jägare skickades ut med hund. 

Hunden fick tag på älgkalven bara 500 meter i från platsen där blodet observerats och jägaren kunde fälla det svårt skadade djuret.

Erik Persson, jaktledare i Knåda jaktlag kontaktade länsstyrelsen, vars besiktningsman kunde konstatera att det rörde sig om ett vargangrepp.

Eftersom vargen attackerat älgen mitt i ett skidområde i närheten av en skola ansöktes om skyddsjakt.

 Det värsta var att det var mitt i bebyggelse och skola,motionsspår. Samma morgon var flera skolklasser och åkte skidor i området, säger Erik Persson.

Skyddsjaktsansökan på varg avslogs av länsstyrelsen.

Foto: Erik Persson

Foto: Erik Persson

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser