Älgkalv vargriven mitt i bebyggelse

Edsbyn (JJ) En älgkalv fick avlivas sedan den påträffats svårt vargriven i Knåda utanför Edsbyn, bara ett stenkast från skola och motionsspår.

Kalven var svårt biten. Foto: Erik Persson

Det var en skidåkare som åkte på motionsspåret i Knåda som plötsligt såg blod och älgspår. Jaktlaget i området samt Polis informerades om upptäckten och jägare skickades ut med hund. 

Hunden fick tag på älgkalven bara 500 meter i från platsen där blodet observerats och jägaren kunde fälla det svårt skadade djuret.

Erik Persson, jaktledare i Knåda jaktlag kontaktade länsstyrelsen, vars besiktningsman kunde konstatera att det rörde sig om ett vargangrepp.

Eftersom vargen attackerat älgen mitt i ett skidområde i närheten av en skola ansöktes om skyddsjakt.

 Det värsta var att det var mitt i bebyggelse och skola,motionsspår. Samma morgon var flera skolklasser och åkte skidor i området, säger Erik Persson.

Skyddsjaktsansökan på varg avslogs av länsstyrelsen.

Foto: Erik Persson

Foto: Erik Persson

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser