Älgkalv vargriven mitt i bebyggelse

Edsbyn (JJ) En älgkalv fick avlivas sedan den påträffats svårt vargriven i Knåda utanför Edsbyn, bara ett stenkast från skola och motionsspår.

Kalven var svårt biten. Foto: Erik Persson

Det var en skidåkare som åkte på motionsspåret i Knåda som plötsligt såg blod och älgspår. Jaktlaget i området samt Polis informerades om upptäckten och jägare skickades ut med hund. 

Hunden fick tag på älgkalven bara 500 meter i från platsen där blodet observerats och jägaren kunde fälla det svårt skadade djuret.

Erik Persson, jaktledare i Knåda jaktlag kontaktade länsstyrelsen, vars besiktningsman kunde konstatera att det rörde sig om ett vargangrepp.

Eftersom vargen attackerat älgen mitt i ett skidområde i närheten av en skola ansöktes om skyddsjakt.

 Det värsta var att det var mitt i bebyggelse och skola,motionsspår. Samma morgon var flera skolklasser och åkte skidor i området, säger Erik Persson.

Skyddsjaktsansökan på varg avslogs av länsstyrelsen.

Foto: Erik Persson

Foto: Erik Persson

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser