Älgjakten dras in

Öland (JJ) För andra året i rad låter många av de öländska jägarna älgstudsaren stå kvar i vapenskåpet när älgjakten drar i gång. Älgstammen på ön klarar i dagsläget inget jakttryck, menar Börje Andersson, ordförande i Borgholms älgskötselområde.

Under flera års tid har forskare och jägare sett hur älgarna på Öland mystiskt dör. Hela sju av tio kalvar överlever inte. Även vuxna djur dör och hittills har man inte funnit något entydligt svar på vad dödligheten beror på.

Denna drastiska utveckling gör att det inte går att bedriva jakt på beståndet och älgjägarna i Borgholms älgskötselområde, och därför ställer jägarna för andra året i rad in jakten.

– Det är katastrof, om tjugo år har vi inga älgar kvar på ön. Vi kan ju inte hålla på att skjuta ner stammen när problemen är så stora. Jag tycker det är fel att skjuta älg på Öland, säger Börje Andersson, ordförande i skötselområdet till SVT Smålandsnytt.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser