Älgjakten begränsas

Rössjöholm (JJ) Den skånska älgstammen är hårt nedjagad och oron är stor bland jägarna. Jägareförbundet har föreslagit jaktstopp, men Hallandsåsens älgskötselområde väljer att begränsa jakttiden och reglera avskjutningen.

Kommande höst ska endast pinntjurar vara lovliga och för att skjuta kalv krävs att kon har två kalvar. Tjurar får skjutas i A-områden under 14 dagar och i B-områden under en dag. Kalvjakten är lovlig i 28 dagar.
Förra höstens älgjakt resulterade i området som omfattar 22 000 hektar endast 23 fällda djur. (Sju tjurar, fem hondjur och elva kalvar). Det var en rejäl nedgång i avskjutningen som förklaras av att många jaktlag valde att ställa in jakten.
Två tjurar och två hondjur som sköts under 2006 fälldes i strid mot reglerna. Till hösten ska jaktlagen inte få behålla djur som skjuts i strid mot reglerna, dessutom kommer dessa djur att avräknas från kommande års tilldelning.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser