Älgjakt till högstbjudande

Pajala (JJ) Älgjakt på 31 anbudsområden på sammanlagt 44 000 hektar ska nu auktioneras ut till högstbjudande. Det är Pajala allmänning som ser möjligheter att dra in mer pengar till ägarna och lokalsamhället.

– Utifrån kommande jägare spenderar mycket pengar i kommunen, säger Sven Kangas, förvaltare vid allmänningen till hbwebben.

Även ordförande för Pajala allmänning, Björn Sohlberg tycker idén med att lägga ut jakten på anbud är rätt väg.

– Älgjakten är egentligen en tillgång som ska förvaltas och förädlas på samma sätt som timmer och massa­ved. Varje delägare har rätt till en långsiktig och god avkastning oavsett om man jagar älg eller inte. Styrelsen tillstyrkte motio­nen och majoriteten av delägarna röstade för motionen. Konstigare än så är det inte, säger han.

Totalt rör det sig om 74 000 hektar och cirka 150 älgar och ett antal björnar. I dag har redan 30 000 hektar av allmänningen arrenderats ut på löpande kontrakt. Omräknat i pengar ligger i dag hektarpriset på cirka 34 kronor. Blir det budgivning hoppas allmänningen att intäkterna ska öka.

Tore Hjert, vice ordförande på Svenska Jägareförbundets lokalförening i Norrbotten är oroad över tilltaget.

– Det var ogenomtänkt av delägarna att försöka få högsta möjliga avkastning från markerna på detta sätt. Det sker på lokalbefolkningens bekostnad. Det kommer jägare utifrån och skjuter djur. Det blir ingen kontinuitet i viltvård och skötsel av viltstammar. Jaktlagen sköter ofta viltvården på den mark som de arrenderar, säger han till hbwebben.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser