Älgjakt i februari även i år

Falun (JJ) Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har tagit beslut kring kommande älgjaktssäsong. Även i år tillåts älgjakt i februari.

–  Det var inget självklart beslut att tillåta älgjakt i februari men efter lite diskussion beslutade viltförvaltningsdelegationen att godkänna februarijakt även under kommande säsong. Beslutet innebär ökad möjlighet till att fälla älg som betar i tallplanteringar under vintern, förutsatt att det finns älg kvar på tilldelning eller i älgskötselplanen för aktuellt jaktområde, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare för viltfunktionen vid Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.  

– Självklart ligger det, precis som vid all jakt, ett etiskt ansvar på jägarna vid genomförandet av sådan jakt. Man måste ta hänsyn till snömängd, temperatur och t.ex. att älgkor kan vara dräktiga. Ett sätt kan vara att inrikta jakten mot kalv och tjurar just under februari, säger han vidare.

Fällavgiften för älg är den samma som i fjol,  700 kr för vuxen älg och 150 kr för älgkalv. Jakttiden inom oregistrerade områden beslutades till fyra dagar. Beroende på geografi gäller då  1-4 september 2014 eller 13-16 oktober 2014. 

I fjol sköts totalt 6 400 älgar i Dalarna och länsstyrelsen räknar med att det fälls ungefär lika många den här säsongen.

FAKTA 2014/2015 års älgjakt:
• Man har 14 dagar på sig att rapportera till Länsstyrelsen att man fällt en älg
• I områden med septemberjakt är jakttiden 1-24 september samt 11 oktober till 28 februari
• I områden med oktoberjakt är jakttiden 13 oktober till 28 februari

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser