Älgjägare attackerad av björn

JÄMTLAND(JJ). Älgjägaren Nils Molund satt på pass, i trakterna kring Valsjöbyn nordväst om Östersund, när han plötsligt blev attackerad av en ilsken björnhona. - Björnen stöp fyra meter från mig - hade jag missat hade jag inte klarat mig helskinnad, säger Nils Molund till Expressen.

De var tio personer i jaktlaget och de hade skjutit en älgkalv när en annan hund började skälla.
Senare ropade Nils Molund på radion att det är en björn och därefter hördes tre skott.
Jaktledaren  Fredrik Myhr försökte ropa på Molund men fick inget svar och det var oroliga minuter innan de tagit sig till hans pass. Där hittade man den döda björnen och Molund som var chockad av händelsen.

Först hade Molund trott att det var älg som hunden skällde på men på cirka 50 meters avstånd såg han att det handlade om en björn. Han försökte gömma sig för att björnen inte skulle se honom, men till slut sprang hunden emot honom. Björnen såg då Molund och rusade mot honom.
När björnen var tio meter framför honom träffade han med första skottet.

Björnen fördes senare till polisen i Östersund. 
En polisutredning ska fastställa om jägaren handlade i nödvärn eller om det handlar om ett jaktbrott. 
Det här rapporterar Expressen.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser