Älgjägare attackerad av björn

JÄMTLAND(JJ). Älgjägaren Nils Molund satt på pass, i trakterna kring Valsjöbyn nordväst om Östersund, när han plötsligt blev attackerad av en ilsken björnhona. - Björnen stöp fyra meter från mig - hade jag missat hade jag inte klarat mig helskinnad, säger Nils Molund till Expressen.

De var tio personer i jaktlaget och de hade skjutit en älgkalv när en annan hund började skälla.
Senare ropade Nils Molund på radion att det är en björn och därefter hördes tre skott.
Jaktledaren  Fredrik Myhr försökte ropa på Molund men fick inget svar och det var oroliga minuter innan de tagit sig till hans pass. Där hittade man den döda björnen och Molund som var chockad av händelsen.

Först hade Molund trott att det var älg som hunden skällde på men på cirka 50 meters avstånd såg han att det handlade om en björn. Han försökte gömma sig för att björnen inte skulle se honom, men till slut sprang hunden emot honom. Björnen såg då Molund och rusade mot honom.
När björnen var tio meter framför honom träffade han med första skottet.

Björnen fördes senare till polisen i Östersund. 
En polisutredning ska fastställa om jägaren handlade i nödvärn eller om det handlar om ett jaktbrott. 
Det här rapporterar Expressen.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser