Annons
Älgjagande Fredrik och Sixten fick sin första björn | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 månader sedan älgjakt
Fredrik Jansson och Ballras Sixten med sin första björn. Foto: Privat, karta: Google maps.
Älgjagande Fredrik och Sixten fick sin första björn
Tre av de björnar som på måndagen fälldes i Västerbottens län sköts av älgjägare. En av dem som lyckades var Fredrik Jansson, som fick skjuta sitt livs första björn för jämthunden Ballras Sixten. – Jag får aldrig en sådan här hund igen, säger Fredrik.
Björnjakten i Västerbotten är uppdelad i två jaktstarter – den första från 21 augusti och den andra i samband med älgjaktspremiären. Fredrik Jansson från Grangärde i Dalarna jagar just nu med sexårige jämthunden Ballras Sixten i Mjösjö mellan Bjurholm och Vännäs. – Jag släppte honom på morgonen och han fick tag i slag direkt. Det drog i väg 600 meter och sedan blev det ett gällt upptag. Det gick rakt ned mot en passkytt innan det vända om mot mig. Då trodde jag fortfarande att det var älg, även om jag tyckte att det lät märkligt, berättar Fredrik. Han stod i kanten på en tätbevuxen myr och gjorde en språngmarsch på 50-75 meter när han plötsligt mötte björn och hund. – Jag kom in på 10-15 meter och kunde skjuta. Det var en hona på 80 kilo – den första för både mig och hunden, säger Fredrik.

Välmeriterad hund

Han är mycket nöjd med sin jämthund. – Den har sex raka jaktprovsettor och vann i fjol Ungdoms-SM för jämthundar, när jag lånade ut Sixten till en hundförare som inte fyllt 25 år. Det var meningen att han skulle försvara titeln i år, men coronan satte stopp för det. Det är en fantastiskt hund, jag får aldrig en sådan igen, säger Fredrik. Någon älg fick de tre hundförarna och åtta passkyttarna i jaktlaget inte ikull första dagen. I Västerbotten fälldes på älgpremiären totalt fyra björnar. – En av dem sköts av ett björnjaktslag, de tre andra av älgjägare, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare och besiktningsman, Jonas Gustafsson, för Jaktjournalen. Tilldelningen i björnjakten som startade samtidigt som älgjakten är 12 björnar.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!