Älghundseliten gör upp bland renar och björnar

julia.jpgFredag den 27 september kommer den Svenska älghundeliten att göra upp om den åtråvärda SM-titeln. Det väntas bli ett förstklassigt arrangemang i älgtäta marker, men också överraskningar som renar och björnar vilka kan snabbt ge fall i prislistan. – Vi har valt provmarker tre mil nordost om Kalix, berättar tävlingsledaren Tommy Sjölund, bra marker där alla bör hitta älg.

Norrbottens Älghundklubb står som arrangörer när SM för älghundar avgörs för nionde året i följd. Som medarrangörer står som vanligt Jaktjournalen och Svenska Älghundklubben.
Helt klart kommer några av älghundarna att ställas inför frestelser som de normalt inte utsätts för.
– Vi har både björn och ren inom provmarkerna, så visst finns det risk för att någon hund får problem, men jag ser det ändå inte som någon överhängande fara. Vi har mycket bra med älg i området, cirka tio älgar per 1 000 hektar i vinterstam, så alla hundar har mycket goda möjligheter att få älgkontakt och visa vad de kan, förklarar tävlingsledaren Tommy Sjölund.
SM-markerna som ligger några mil väst om Kalix i Norrbotten är likartade, oavsett provruta, och består uteslutande lätt kuperad skogsmark.
– Varje år arrangerar vi ett stort klubbmästerskap med ett 50-tal hundar under flera dagar. Då brukar vi använda oss av ett 20-tal olika provrutor. Nu har vi plockat ut de tio bästa och jämnaste markerna för att få ett så rättvist SM som möjligt.

Tio hundar
Vid älghundklubbens SM startar tio hundar, en från varje lokalklubb. De flesta klubbarna har sina egna uttagningar i månadsskiftet augusti-september. Men Norrbottens älghundklubb hade sin SM-uttagning redan vid fjolårets klubbmästerskap.
Det är jämthundshanen Smörholmens Petter, som i och med höstens SM-start blir historisk. Han blir nämligen den förste älghunden som tagit sig till SM två gånger. Mer om Petter i efterföljande artikel.
– Tävlingsintresset bland älghundsfolket är otroligt stort här i Norrbotten, vi väntar faktiskt rekordbesök från intresserat älghundsfolk vid SM:et, förklarar Tommy Sjölund.

Militärförläggning
Tävlingscentrum och förläggning av tävlande och funktionärer kommer att ske vid Grubbnäsuddens militäranläggning.
– Här finns stora utrymmen, och hundägarna kommer att få egna stugor. Dessutom finns en mycket bra restaurang, bastu och sekreteriatutrymmen, hävdar Sjölund.
Grubbnäsudden ligger också geografiskt bra placerat mitt i provmarkerna, vilket har den stora fördelen att samtliga provgrupper har relativt korta avstånd till markerna.

Direktsändning
Även i år kommer Jaktjournalen att direktsända från SM-tävlingen på Internet. Intresserade kan följa tävlingen vid sin dator hemma, heller om möjlighet finns besöka tävlingsförläggningen i Grundnäsnudden, där den väntade dramatiken kommer att visas på en stor skärm.
Genom rapporter från domarna till Jaktjournalens webmaster, Roger C Åström, uppdateras Internetsändningen så fort något intressant inträffar i varje provgrupp.
Varje hund har en egen sida, där rapporterna sammanställs, klockslag för klockslag. Efter klockan 20.00 på tävlingsdagen kan man också läsa den slutliga resultatlistan direkt efter prisutdelningen.

Fotnot:
Direktsändningen hittar du på www.jaktjournalen.se. En kodad sändning som är helt kostnadsfri för Jaktjournalens prenumeranter. För icke prenumeranter kan koden köpas med vändande e-post.
Text HOLGER NILSSON
Jaktjournalen Juli 2002

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser