Algförgiftning livsfarligt för hunden

Är hunden orolig, darrar den, kräks och vinglar efter strandutflykten? Kontakta då omedelbart veterinär. Risken är att den fått i sig algtoxiner som kan leda till döden inom en timme.

Nu smyger algblomningen sakta upp över Sveriges ostkust. Även om det inte är speciellt vanligt drabbas varje år några hundar av algförgiftning – ibland överlever de inte. Därför finns det all anledning att hålla koll på sin hund så att den inte badar eller dricker av algblommande vatten.Symtomen för algförgiftning kommer snabbt, i vissa fall inom 30 minuter. De varierar i styrka beroende på hur gammal hunden är, hur mycket alger den fått i sig och hur mycket den ätit innan.– De första symtomen är att hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Redan då måste hunden komma i omedelbar kontakt med veterinären, förklarar Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.Nästa tecken är att hunden får kramper. Hunden vinglar, ramlar omkull och kan inte resa sig igen. Sedan går allt fort. Symtomen i slutfasen är koma innan hunden dör.– Men det går att rädda en algförgiftad hund om man kommer till veterinären direkt. På väg in till veterinären bör man ringa och förvarna kliniken som ligger närmast. Minuterna är viktiga, uppmanar Lotta Gunnarsson. Hon fortsätter:– Om hunden visar symtom, se till att den har tillgång till rent vatten, men ge den inte något att äta.Förgiftningen gör att både lever och njurar slås ut med urinförgiftning och gulsot som följd. Dessa sjukdomar kan leda till döden.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser