Älgen sänker kroppstemperatur och hjärtrytm på vintern | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan älgforskning
Tolv älgkor deltog i studien som visade att älgarna sänker hjärtrytm och kroppstemperatur på vintern. Foto: SLU/Jon Arnemo
Älgen sänker kroppstemperatur och hjärtrytm på vintern
En ny studie från SLU och norska Høgskolen i Innlandet visar att älgar både sänker kroppstemperatur och hjärtrytm för att spara energi under vintern. Upp till 60 procent mindre energi förbrukades.  
Tolv älgkor deltog i studien som genomfördes i Nordmaling utanför Umeå. Älgkorna var försedda med sensorer. – Älgarna har haft en temperatursensor i våmmen, en hjärtsensor under huden och ett GPS-halsband som bland annat innehåller en aktivitetssensor och en sensor som mätte den omgivande temperaturen, säger Wiebke Neumann, forskare i viltekologi vid SLU i ett pressmeddelande. Med hjälp av informationen från sensorerna har forskarna kunnat mäta hur älgens kroppstemperatur, hjärtfrekvens och aktivitetsnivå varierar under ett helt år, och på så sätt kunnat studera säsongsvariationer.

Sparar mycket energi

Resultatet visar att älgen sänker hjärtfrekvensen betydligt om vintern. Den högsta genomsnittliga hjärtfrekvensen som de mätte hos de tolv älgkorna var 71,9 slag per minut den 26 juni. Den lägsta var 40,5 slag per minut, uppmätt den 6 mars. Även kroppstemperaturen gick ned. Genomsnittstemperaturen den 10 juli var 38,64 grader, medan den var 38,03 grader den 17 mars. Energiförbrukningen sjönk med 60 procent från det högsta värdet på sommaren till det lägsta värdet på vintern. – Resultaten är mycket intressanta och bidrar med ny kunskap om djurens anpassningar till sin omgivande miljö. Det är spännande att kunna visa att en art som lever i områden med stora årstidsväxlingar, såsom älgen i norra Europa, kan minska sin ämnesomsättning genom att sänka både kroppstemperatur och hjärtfrekvens under perioden då tillgången på mat är mindre, säger Wiebke Neumann i pressmeddelandet.  

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!