Älgdöd orsakas av brist på mat

Blekinge(JJ) Brist på mat orsakar troligen älgdöden i de områden där stormarna Gudrun och Per härjade. Det tror i varje fall forskarna.

I de aktuella områden har älgstammen blivit för stor. Och forskarna menar att den goda tillgången på föda efter stormarna nu är slut. 

Under sommaren har många döda kalvar upptäckts. Forskarna menar att det helt enkelt finns för många älgar i området i förhållande till tillgången på föda.

Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge som hänvisar till tidningen Land Lantbruk som källa. 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser