Älgbonanza i Selsfors

Tioåriga Rasmus Bergström verkar vara en riktig turmaskot. Det här var tredje gången av fyra möjliga som morfar, Kurt Karlsson, har skjutit älg när Rasmus har suttit vid hans sida. Resultatet den här gången; en 14-taggare.

I tider när många älg­jägare känner olust över att älgstammen är nere på ett absolut minimum finns det jaktlag som kan glädjas åt mycket älg i marken. Jägarna i västerbottniska Selsfors, några mil väster om Robertsfors, har riktigt gott om älg – nästan för mycket av den goda varan. De unga jägarna i laget är dock helt klart nöjda med älgtätheten.

Selsfors-Orrbergets jaktlag har historiskt sett alltid haft mycket gott om älg i marken. Det gäl­ler även i dagsläget, trots åtstramningar i tilldelningen de senaste åren.
– Inför årets jakt har vi dokumenterat elva olika älgar vid en och samma saltsten dagarna innan jaktpremiären. Saltstenen ligger i premiärsåten, så det är förstås många taggade jägare inför jaktstarten. Det är kul, det är precis så det ska vara, säger jaktledaren Ulrik Lindgren.
Med tanke på den stabila älgstammen i området, med en bra jämvikt i ålders- och könsfördelning, har Selsforsgänget inte an­sett sig behöva några nämnvärda restriktio­ner utöver älgskötselområdets direktiv.
– Vi har faktiskt en liten intern grej att vi inte fäller mer än ett djur i varje jaktsituation. Det är bara för att så många som möjligt ska få chansen att skjuta sig en älg, berättar Ulrik.

 

Snabb jakt

Årets tilldelning för Selsfors-Orrbergets dryga 2 000 hektar har sänkts från sex till fem vuxna djur. Det innebär förstås att alla 18 jägare inte kommer att glädjas åt fällt vilt under årets jakt. Å andra sidan jagar de flesta av dem i flera lag, så deras chanser är inte över efter att kvoten har fyllts i Selsfors. I realiteten kan älgjakten i Selsfors vara över på bara ett par dagar.

Jonas Lindgren tillhör dem som fick nöjet att skjuta en älg i premiärsåten.

Jonas Lindgren tillhör dem som fick nöjet att skjuta en älg i premiärsåten.

Föryngring i laget

God älgtillgång bidrar till god stämning. Selsfors-gänget har också vansinnigt kul till­­­sammans, även om man kan tycka att
me­delåldern är ”onödigt” hög. Ett gene­rations­skifte är dock på gång, vilket märks tydligt när det är dags att dra igång årets jakt. Flera av hundförarna har ungdomar med sig och på många av passen syns dubbla uppsättningar av orangeröda kepsar. Inräknat upp­siktsjägarna blir medelåldern genast betydligt lägre. Tyvärr har jaktlaget bara en kvinnlig medlem än så länge, som dessutom råkar vara mammaledig från just den här premiären.

 

Full fart direkt

Det är en frisk höstmorgon, nollgradigt och klart. Flera av älgjägarna tvingades skrapa bilrutorna fria från is innan de begav sig ut till passen. Årets älgjakt drar igång 05.30. Två hundförare släpper sina hundar simultant i varsin del av såten och 16 passkyttar sitter på helspänn från första sekund. När älgjakten i Selsfors drar igång brukar det hända saker snabbt. Det är inte ovanligt att ljudet från det första skottet rullar över jaktmarken inom en kvart. Den här morgonen dröjer det första skottet lite längre än så, men ljudet av skällande hundar hörs redan efter några minuter – ljuv musik för vilken älgjägare som helst.

Magnus Lindgren har kon i siktet, men kalven är dold.

Magnus Lindgren har kon i siktet, men kalven är dold.

Hundar från söder

Det är Rickard Lundbergs Kipper, en bland­ras gråhund/kopov, som har tagit upp en älg som skyndsamt lämnar såten och så småningom jaktmarken, utan att någon av passarna har fått en ärlig chans att lägga ner årets första älg. När det är tydligt att Kipper inte är till mycket hjälp i såten väljer Rickard att släppa en ny hund, gråwachteln Leia.
Rickard, som till vardags bor och jagar i Södermanland, tar gärna chansen att jaga älg med sina ”vildsvinshundar”. Hans bland­rashundar uppskattas stort av passkyttarna och de övriga hundförarna har absolut inget emot lite nytt blod i klassiska löshundsmarker.

 

Långsamma rörelser

Pang! Efter en dryg halvtimme hörs det första förlösande skottet – och strax därefter ett till. Det framkommer snart att det är Kurt Karlsson som har skjutit en fin tjur. Tydligen smög tjuren undan när Leia tog efter en ko med dubbelkalv, men inte längre än till Kurt och barnbarnet Rasmus. I ett senare skede får Rasmus chans att sammanfatta förloppet för JJ:s reporter. Tio­åringens historia är obetalbar.
– Älgen kom rakt emot oss. Morfar lyfte geväret, då stoppade jag fingrarna i öronen. Men jag gjorde det jättesakta så inte älgen skulle bli rädd.

En av många kalvar dras ur marken.

En av många kalvar dras ur marken.

Första älgen

En stund senare smäller det igen. Den här gången är det femtonårige Felix Lindgren som just har fått skjuta sitt livs första älg, en kalv, under uppsiktsjakt tillsammans med pappa Ulrik. Nu börjar det verkligen arta sig i Selsforsmarkerna. Inte minst har några av ungdomar fått känna på vad älgfrossa innebär.
Felix har visserligen fällt en hel del småvilt tidigare, men att skjuta sin första älg är något helt annat – det är stort. Skottet föregicks av en kvarts tyst väntan, då kon och hennes kalvar stod blick stilla i en dunge. Ekipaget kom slutligen fram och Felix kunde skjuta en fin tjurkalv på 50 meters avstånd.

 

Stånd utanför marken

Det är nästan för mycket älg i såten. Det formligen sprutar älgar åt alla håll och det är svårt att åstadkomma något lugnt och vettigt hundjobb. För hundföraren Magnus Lindgren och meriterade gråhundstiken Zerah blir det en del dramatik under resans gång.
Zerah får tag i en ko med kalvar, men under de få ögonblick då Magnus har sin chans lyckas kon skydda kalvarna alldeles för bra. Magnus får vänta på ett skapligt älgarbete ända tills såten nästan är helt avjagad. Då tar Zerah upp en pinntjur, som raskt travar ut ur marken och så småningom stannar av i ett fast och fint ståndskall – utanför marken. Så kan det gå.

Ett glatt gäng som jagar i fantastiska älgmarker.  Bakre raden från vänster: Lage Eklund, Jonas Lindgren, Ulrik Lindgren, Daniel Persigehl, Johan Eriksson, Åke Lindgren, Tomas Fredriksson och Kjell Lindgren. Främre raden: Hans Åhman, Birger Lundberg, Anders Sundh, Rasmus Lindgren, Torgny Lundberg, Felix Lindgren, Gunnar Sjöström, Leif Andersson, Kim Lindgren och Mats Lindberg. Sittande hundförare: Kurt Karlsson, Rickard Lundberg, Ola Kullman och Magnus Lindgren.

Ett glatt gäng som jagar i fantastiska älgmarker.
Bakre raden från vänster: Lage Eklund, Jonas Lindgren, Ulrik Lindgren, Daniel Persigehl, Johan Eriksson, Åke Lindgren, Tomas Fredriksson och Kjell Lindgren. Främre raden: Hans Åhman, Birger Lundberg, Anders Sundh, Rasmus Lindgren, Torgny Lundberg, Felix Lindgren, Gunnar Sjöström, Leif Andersson, Kim Lindgren och Mats Lindberg.
Sittande hundförare: Kurt Karlsson, Rickard Lundberg, Ola Kullman och Magnus Lindgren.

Stolpe ut?

Innan premiärsåten är färdigjagad fälls det ytterligare tre kalvar, sammanlagt fem djur alltså. Det visar sig att de fyra kalvarna har fällts från lika många dubbelkalvekipage, vilket bekräftar att det här rör sig om mycket produktiva älgmarker. Vid återsamlingen är det många glada skratt, jägare som ska gratuleras och jakthistorier som ska berättas. Det har fällts många djur, men det kunde ha blivit ännu fler.
– Det har varit en hel del stolpe ut idag, fastslår en av jaktlagsmedlemmarna när jakten summeras.
Nåja, det beror förstås på vad man har för referensramar.

 

Text och Foto: Calle Bredberg

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.
ANNONS ▼