Älgar provsmakar vägsalt

Stockholm (JJ) Några av skansens älgar ska provsmaka vägsalt och ge vägverket kunskaper för att undvika trafikolyckor.

Till skillnad från vanlig provsmakning är det i det här fallet det salt som älgarna tycker smakar sämst som kommer att användas på våra vägar.
Vägverkets målsättning är att minska saltspridningen på vägarna inte minst på grund av miljöhänsyn. Det salt som man vill testa innehåller därför något med socker.
Frågan är nu om älgar och renar fattar tycke för det mer sockerhaltiga saltet och ger sig ut på vägarna för att slicka i sig sockret.
För att få kunskap om detta ska ett tiotal älgar och renar få testa de två olika saltsorterna. Vägverket ska även testa det nya saltet i ett älghägn i Jämtland.
Om det visar sig att älg och ren föredrar den nya sockrade saltstenen tvingas förmodligen vägverket att hitta nya vägar för att salta vägarna.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser