Älgar i Norrbotten ska plomberas

NORRBOTTEN(JJ) Älgarna i Norrbotten ska plomberas - det handlar om ett försök att stoppa tjuvjakten. Enligt länsstyrelsen pågår det i vissa områden en ganska omfattande illegal jakt på älg. Det här rapporterar Dagens Nyheter/dn.se.

Jägarna ska fästa dessa ”buntband” på de fällda djuren. Gröna band för kalvarna och röda för vuxna älgar. Det delas ut lika många plomber som älgar till respektive jaktlag. 
Syftet är att försvåra försäljning av köttet illegalt. 

Försök pågick i mitten av 90-talet med just plombering av älgar, då visade det sig att det fungerade. Men det fanns inte riktigt stöd i lagstiftningen för detta då. Detta rapporterar Norrländska Socialdemokraten/nsd.se.

Nu får länsstyrelsen i särskilda fall begränsa jakten.
– Här anser vi att tjuvjakten är så omfattande att det räcker för särskilda villkor. Om det är för många älgar som skjuts utan vår vetskap blir förvaltningen sämre, även när det gäller kontroll på skogsskador, predation och trafikolyckor, säger Roland Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen, till Dagens Nyheter/dn.se.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser