Älgar i Norrbotten ska plomberas

NORRBOTTEN(JJ) Älgarna i Norrbotten ska plomberas - det handlar om ett försök att stoppa tjuvjakten. Enligt länsstyrelsen pågår det i vissa områden en ganska omfattande illegal jakt på älg. Det här rapporterar Dagens Nyheter/dn.se.

Jägarna ska fästa dessa ”buntband” på de fällda djuren. Gröna band för kalvarna och röda för vuxna älgar. Det delas ut lika många plomber som älgar till respektive jaktlag. 
Syftet är att försvåra försäljning av köttet illegalt. 

Försök pågick i mitten av 90-talet med just plombering av älgar, då visade det sig att det fungerade. Men det fanns inte riktigt stöd i lagstiftningen för detta då. Detta rapporterar Norrländska Socialdemokraten/nsd.se.

Nu får länsstyrelsen i särskilda fall begränsa jakten.
– Här anser vi att tjuvjakten är så omfattande att det räcker för särskilda villkor. Om det är för många älgar som skjuts utan vår vetskap blir förvaltningen sämre, även när det gäller kontroll på skogsskador, predation och trafikolyckor, säger Roland Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen, till Dagens Nyheter/dn.se.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser