Älgar i Norrbotten ska plomberas

NORRBOTTEN(JJ) Älgarna i Norrbotten ska plomberas - det handlar om ett försök att stoppa tjuvjakten. Enligt länsstyrelsen pågår det i vissa områden en ganska omfattande illegal jakt på älg. Det här rapporterar Dagens Nyheter/dn.se.

Jägarna ska fästa dessa ”buntband” på de fällda djuren. Gröna band för kalvarna och röda för vuxna älgar. Det delas ut lika många plomber som älgar till respektive jaktlag. 
Syftet är att försvåra försäljning av köttet illegalt. 

Försök pågick i mitten av 90-talet med just plombering av älgar, då visade det sig att det fungerade. Men det fanns inte riktigt stöd i lagstiftningen för detta då. Detta rapporterar Norrländska Socialdemokraten/nsd.se.

Nu får länsstyrelsen i särskilda fall begränsa jakten.
– Här anser vi att tjuvjakten är så omfattande att det räcker för särskilda villkor. Om det är för många älgar som skjuts utan vår vetskap blir förvaltningen sämre, även när det gäller kontroll på skogsskador, predation och trafikolyckor, säger Roland Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen, till Dagens Nyheter/dn.se.

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Annonser