Älg dog i mjältbrand – Potentiell fara!

Omberg (JJ) En älg har hittats död utanför Omberg. Provsvaren visar att den bar på Mjältbrandsmittan.

Mjältbrandsutbrottet i Omberg, Östergötland har nu även drabbat älgar.

Ett tiotal tamboskap har hittills dödats av mjältbrand i Omberg, Östergötland. Nu har även första älgen hittats död till följd av samma smitta.

Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation vill enligt ATL inte spekulera i vilka konsekvenser detta kan få för eventuell smittspridning. Jordbruksverket råder alla lantbrukare i området som har tamboskap att vaccinera sina djur. det rör dig om 2000-3000 djur.

Vad som kan hända om mjältbrandssmittan får ordentligt fäste bland vilda djur vittnar sommarens händelser i Sibirien om. Där har hittills över tvåtusen renar dött av ett mjältbrandsutbrott. Även människor i området har insjuknat och 90 har förts till sjukhus. En 12-årig pojke har dött, rapporterar Finska Yle.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser