Alfons och Robin Carlander fick sin första björn

Lidsjöberg (JJ) Att fälla sin första björn glömmer man aldrig. JJ:s medarbetare Robin Carlander, Trollhättan och hans jämthundshane Ståndfast's Alfons kan nu titulera sig björnjägare på riktigt. Nu på morgonen fällde de en björnhona efter ett riktigt bra hundjobb.

Jämthundshanen Ståndfast's Alfons enträgna arbete låg bakom husse Robin Carlanders första björn. Foto: Roger C Åström.

Robin är just nu uppe på Jaktjournalens marker i Ströms Vattudal med ett par andra medarbetare. Tidigt i morse hittade de nattfärsk björnskit på en skogsbilväg väster om Tallberget.

– Vi bestämde oss för att posta ut och sedan släppa Alfons. Han tog ett spår och efter cirka 2–2,5 kilometer kom ett upptag i södra änden av Tallberget. Men det blev bara ett tiotal skall så gick det loss, berättar Robin Carlander.

Men redan efter 700 meter blev det fast stånd under Sönnerberget.

– Jag och min kusin Jessica som var med och filmade smög in på ståndet. När vi var inne på 20 meter hörde vi björnen brumma och det gick loss i riktning upp mot branten i Sönnerberget.

Efter en stund blev det ståndskall igen. Och nu beslutade sig Robin för att själv försöka ta sig in på ståndet. Terrängen i södra kanten på Sönnerberget stupar mycket brant och är svårforscherat.

– När jag närmar mig hör jag plötsligt hur björnen går loss igen och kommer mot mig ovanför branten under gångstånd. Jag letar mig ett pass som verkar troligt och när björnen är på tio meter kommer jag till skott. Otroligt roligt och häftigt, säger Robin.

Det är första björnen för både Alfons och Robin, en hona på 100 kg.

Alfons är en mycket duktig älghund och han har även tidigare visat stort intresse för björn och skällt ståndskall flera gånger. I morse släpptes han klockan 05.30 och tog an spåret direkt. Cirka 2–2,5 km bort fick upp björnen 07.00, drygt två timmar senare lyckades Robin komma till skott.

– Hur häftigt som helst, jag och Alfons sitter här vid björnen och myser i väntan på jaktkompisar och besiktningsman.

Robin förevigade jakten med filmkamera. Sekvensen dyker upp vår hemsida senare idag.

Jaktjournalen bevakar i vanlig ordning licensjakten på björn. Vill du dela med dig av en spännande och lyckad jakt? Skicka en bild via MMS så ringer vi upp.

Mikael Moilanen 070-744 18 21 
Holger Nilsson 070-395 00 94 
Per Jonson 073-820 33 15

 

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.
ANNONS ▼