Albin 16 år har skjutit både björn och lo

Storuman (JJ) I höstas sköt Albin Ludvigsson, Storuman, ett björn under uppsiktsjakt. Nu har han också skjutit ett lodjur vid årets licensjakt, och han är fortfarande bara 16 år…

Albin Lundvigsson, 16 år, har nu skjutit både lo och björn. Foto: Privat.

Årets licensjakt på lodjur i Västerbotten har gått mycket snabbt. Efter bara tre dagar var licensen på nio djur fylld. En av de nio jägarna som lyckades fälla ett lo var 16-årige Albin Ludvigsson, som uppsiktsjagade med sin bror Oskar.

Redan i fjol utmärkte sig Albin då Oskar lät han skjuta en björn på kort avstånd i samband med en spännande hundjakt.

Nu var det återigen ute tillsammans och jaktdagen började med spårningsarbete.
– Det finns spår egentligen överallt, i fjol hittade vi tio spår, i år har vi nog sett 100 spår, berättar Albin.

Spårningsarbetet visade färska nattspår av en hona med unge i Forsviksberget som de bestämde sig för att inleda jakten med.

– Vi ringde ihop några passkyttar och en hundförare. Jag och Oskar fick uppdraget att posta på bakspåret. Men det var mycket snö och lon lyckades få ett ganska stort försprång uppe i de branta partierna, säger Albin.

– Jakten drog ut på tiden och vi funderade på att bryta. Det var kallt och vi frös. Vi hade gjort patron ur och då plötsligt upptäcker vi ett lo 20 meter bort mellan granarna. Som tur var hade lon inte upptäckt oss och på bara 10-15 meter stack den fram skallen. Men jag hade ju tagit ur skotten så istället för att skjuta tittade vi varandra i ögonen i 5-10 sekunder.

– Då skulle jag växla i ett skott, men det krångla och jag fick försöka igen. Men det tog ju någon sekund och lodjuret sprang upp i en brant och då lyckades jag skjuta lon på 60-70 meter. Det var ett jäkla flyt, lodjuret var en liten hona på 15 kg och inte hona med unge. Sedan upptäckte vi att det var minst fyra lodjur i berget.

– Vi hittade också tre renar som var lorivna under tiden vi spårade och jagade, berättar Albin.

Utan överdrift kan man säga att Albin haft ett fantastiskt år. Först fällde han en björn och nu ett lodjur.

– Det var häftigt, dessutom är mitt lo ett kg tyngre än det brorsan sköt när han var 16 år. Det är viktigt, ha ha. Nu är lon flådd och kroppen skickad till SVA för obduktion.

Rymmer du både björn- och lodjursskin hemma i pojkrummet?

– Nä, det är redan problem med björnskinnet, jag måste nog flytta hemifrån om det ska fortsätta så här, säger Albin.

Läs också:

Albin, 16 fällde björn

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser