Åklagaren överklagar i Lillhärdalsfallet

Mora (JJ) Kammaråklagare Åse Schoultz överklagar nu till Svea Hovrätt Mora tingsrätts frikännande dom i det så kallade Lillhärdalsfallet. Det handlade om fem härjedalingar som stod åtalade för grovt jaktbrott på varg i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna i maj 2012.

– Jag yrkar att Hovrätten med ändring av tingsrättens dom dömer männen för grovt jaktbrott i enlighet med åtalet och bestämmer påföljden till fängelse, skriver hon i sin överklagan.

Åse Schoultz menar också att tingsrätten inte tillräckligt har prövat den åberopade bevisningen. Den sammantagna bevisningen ger enligt åklagarens mening fullt stöd för åtalet.

Till styrkande av åtalet hänvisar Schoultz bland annat till en vargforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet avseende vargarna i Tandsjörevirets rörelsemönster. Vidare till en it-forensiker vid tekniska roteln polisen i Dalarna angående frekvens av samtalstrafik och innehåll i sms styrkande av att jakten varit planerad och organiserad.

I sin överklagan skriver åklagaren också att bevisningen kan komma att kompletteras och att den beräknade tidsåtgången för förhandlingen är fyra dagar.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser