Åklagare tittar på toppchefers jakter

Stockholm (J)) Åklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption tittar på de jakter som Nordeas ordförande Björn Wahlroos och förre Vattenfallchefen Lars G Josefsson varit med på efter tidningen Dagens Nyhetes avslöjanden.

– Vi tittar på allt som har intresse för oss, men vi inleder inte utredningar efter alla artiklar, säger han.

DN skrev om att Nordeas ordförande Björn Wahlroos, dåvarande Vattenfallchefen Lars G Josefsson, dåvarande finansminister Anders Borg och dåvarande landshövding Björn Eriksson har varit med på jakter som miljardären Fredrik Lundberg bjudit in till i skogsbolaget Holmens regi. Det verkar dock som att Alf Johansson mest siktar in sig på Björn Wahlroos, som är ordförande för en bank, och Lars G Josefsson, som varit chef för helstatliga Vattenfall:

– Banker och offentligt ägda, eller kontrollerade, bolag är i sådana här sammanhang av särskilt intresse. En banks ordförande kan till exempel indirekt ha påverkan på stora kreditbeslut, säger Alf Johansson.

Riksenheten mot korruption utreder jaktresorna som hygienbolaget SCA ordnat, där bland andra Nordeas vd Christian Clausen deltagit, skriver Dagens Nyheter.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser